(This article is only available in Dutch)
Studio Europa Maastricht, onderzoeksbureau Dear Hunter en media-collectief Are We Europe hebben in juni en juli in de Maastrichtse wijk ‘Heer’ de rol van Europese samenwerking op lokaal niveau onderzocht. Veel buurtbewoners bezochten ons basiskamp in de wijk. Hun verhalen zijn in kaart gebracht en nu hier te beleven. De gesprekken worden vervolgd! In september organiseren we laagdrempelige ‘Bitterballendebatten’ met bijzondere gastsprekers en kan je de verhalen bekijken als tentoonstelling.
Heer: Europa in het klein
De opgehaalde verhalen tonen hoe Europese idealen en besluiten lokale gemeenschappen beïnvloeden. Waar in Brussel wordt gepleit voor een Green Deal, oogsten mensen aan de rand van Heer hun eigen biologische groenten en fruit in de LOCOtuinen. In tijden van ‘vandaag besteld, morgen in huis’, investeert de lokale winkelier nog altijd in de verbondenheid met de Heerdenaar. Grensoverschrijdend ondernemen, investeren, reizen en leven is in deze Euregio de gewoonste zaak van de wereld en (kleine) culturele verschillen zijn alom zichtbaar in Heer. Het lijkt hier net Europa in het klein.

Bitterballendebatten 11, 18 en 25 september: hoe Europese thema’s lokaal spelen
Studio Europa Maastricht staat voor het open, eerlijk en vooral kritische gesprek in Europa. Daarom organiseren wij laagdrempelige ‘Bitterballendebatten’. Met ‘Hier’ in Europa onderzoeken we drie specifieke thema’s die ook onderwerp van de debatten zijn:
- 11 september 16:00 uur: Samenleven en veiligheid in een grenzeloze grensregio
- 18 september 16:00 uur: Green deal: gevolgen van de duurzame transitie op lokaal niveau
- 25 september 14:30 uur: Open grenzen en flexibel ondernemerschap in de grensregio
Op 11 september trappen we af met gastsprekers Wil van Gemert, Plaatsvervangend Directeur van Europol en Burgemeester Annemarie Penn-te Strake, Voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Sommige veiligheidsrisico’s kennen geen grenzen, zoals georganiseerde misdaad of de COVID-19 pandemie. De gastsprekers gaan met het publiek in gesprek over Europese samenwerking in de aanpak van dit soort problemen.
Op 18 september gaat het gesprek verder tijdens een debat over de duurzame transitie met Tjisse Stelpstra, Lid van de werkgroep “Green Deal Going Local” van het Europees Comité van de Regio’s, Gert-Jan Krabbendam, Maastrichtse Wethouder Klimaat & Energie en Anne Lefèvre, van LOCOtuinen, die ook een hoofdrol speelde in de opgehaalde verhalen rondom de green deal.
We eindigen de serie debatten op 25 september met Vivianne Heijnen, Wethouder Economie en (EU)regionalisering, ondernemer Jeroen Kusters en Jop Thissen, manager van het euregionale netwerkevenement Limburg Leads. Hoe ziet ondernemen eruit in tijden van ‘vandaag besteld, morgen in huis’? En wat verwachten ondernemers ‘na coronatijd’? Wat kan Brussel doen en wat doet de EU al (denk aan het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling)?

Tentoonstelling: wie Europa wil kennen, beleeft de (Europese) verhalen van Heer
We hebben bijzondere lokaal-Europese verhalen vastgelegd. Deze geven we terug aan de bewoners en ondernemers in Heer, Maastricht en de Euregio. In de vorm van een rijke verzameling foto’s, video’s, geschreven verhalen én letterlijk getekend op een eigen kaart van Heer.
De verhalen zijn niet alleen op de website te bekijken, maar ook als tentoonstelling in Heer! Van 11 september tot 1 oktober in Ontmoetingscentrum Aen de Wan, waar ook de Bitterballendebatten plaatsvinden.
Ook na de maand september is de tentoonstelling nog toegankelijk. Dan verhuizen de verhalen naar diverse winkels in Heer en kunnen inwoners en bezoekers via de winkeletalages op zoek naar het complete verhaal van ‘Hier’ in Europa.
Speciale samenwerking
‘Hier’ in Europa wordt door Studio Europa Maastricht georganiseerd als onderdeel van het programma Maastricht, Working on Europe, opgezet in 2018 door de Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Universiteit Maastricht. Het project, dat in samenwerking met Dear Hunter en Are We Europe tot stand is gekomen, wordt gesteund door de Europese Unie in de vorm van een subsidie.
Het doel van dit project is te laten zien dat complexe en abstracte Europese thema’s in ieders leven spelen, ook op lokaal niveau, en dat het mogelijk is om met iedereen hierover in gesprek te gaan.