Geen generatie is zo Europees als de millennials: ze kregen hun eerste zakgeld in euro’s, studeren massaal in het buitenland als ERASMUS-student en staan aan de basis van de pan-Europese partij Volt. Maar wat blijft er overeind van die verbintenis met Europa in tijden van pandemie, klimaatverandering en populisme?
Binnen het project ‘Stoorzenders’ gaan populaire jonge podcastmakers op zoek naar antwoorden op deze vraag. Eerder verschenen afleveringen gemaakt in samenwerking met De Kiesmannen en Red de Millennial, waarin zij belichten hoe we de ‘Eurokloof’ kunnen dichten.
Voor het opnemen van de derde aflevering gaat Studio Europa Maastricht de samenwerking aan met Dom Doen. In deze populaire podcast bespreken de vriendinnen Myra Bledoeg, Malika van de Weerd en Sanne Savelsbergh wekelijks hun alledaagse beslommeringen als twintiger. Met de Utrechtse Dom in het zicht ontleden ze de actualiteit met een knipoog, doorbreken ze taboes en discussiëren ze verhit. Eerder bespraken ze pittige gespreksonderwerpen als loonongelijkheid op de werkvloer en racisme.

Aflevering 3 Stoorzenders: Hoe Europa de macht van Big Tech probeert te breken
In de nieuwste Stoorzenders-aflevering bespreken de makers van Dom Doen hoe er op Europees niveau alles op alles wordt gezet om de macht van grote techbedrijven te beteugelen. Dit doen ze naar aanleiding van de spraakmakende Netflix-documentaire The Social Dilemma. Wat is eigenlijk het probleem met Big Tech? Hoe willen Europese politici en beleidsmakers de macht van bedrijven als Google en Facebook breken? En maken ze nog een kans?
De macht van Big Tech is namelijk onvoorstelbaar groot. De ‘Big Five’ – Amazon, Google, Facebook, Microsoft en Apple – behoren tot de grootste bedrijven ter wereld, met een gezamenlijke beurswaarde van bijna 6 biljoen euro. Dat is meer dan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië gezamenlijk in een jaar verdienen. En ondanks, of eigenlijk, dankzij, de coronapandemie noteerden de Grote Vijf recordwinsten in het afgelopen jaar.
Maar overheden zitten niet stil. In de Verenigde Staten werd begin oktober een grootschalig onderzoek naar de manieren waarop de marktdominantie van Big Tech de economie en democratie van dat land beïnvloedt gepresenteerd. Ook in Duitsland, Frankrijk en Italië wordt machtsmisbruik door grote techbedrijven onderzocht.

En dit lijkt pas het begin vertelt Dr. Stefan Kulk in de podcast. Als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht doet hij onderzoek naar de invloed en regulering van online platforms. Hij vertelt over de Digital Services Act en Digital Markets Act, twee zeer omvangrijke sets maatregelen die in december zijn gepresenteerd door de Europese Commissie en die de macht van Big Tech moet beteugelen. Margrethe Vestager, de Deense vice-voorzitter van de Europese Commissie, wil op deze manier de grote bedrijven “regels opleggen die ze zelf eigenlijk hadden moeten stellen”. Nederland en Frankrijk hebben zich recentelijk zelfs uitgesproken voor het eventuele opknippen van grote technologiebedrijven.
Nadat de meiden van Dom Doen de rol van Europa en Europese samenwerking hebben uitgelicht, bespreken ze waar zij zelf de kansen en beperkingen zien. Ze stellen ook zichzelf en hun luisteraars de vraag of, en zo ja, wat er voor verantwoordelijkheid ligt bij burgers. Ben je benieuwd naar jouw rol en die van de Europese instellingen in het breken van de macht van Big tech? Luister nu naar de derde aflevering in de Stoorzenders-reeks op onze ‘Boulevard Europa’
De eerdere podcasts zijn ook te beluisteren op Boulevard Europa en werden gemaakt in samenwerking met De Kiesmannen en Red de Millennial. In de eerste aflevering gaan De Kiesmannen, vergezeld door cultuurwetenschapper Eline Schmeets en winnaar van de FD-essaywedstrijd “Europa na Corona” Kamiel Dankers, op zoek naar een nieuw, toekomstbestendig verhaal voor Europa. In de tweede aflevering bespreekt Red de Millennial de betrokkenheid onder millennials bij het Europese project samen met jonge Europa-experts én VPRO-journalisten Peer van Tetterode en Piet Ruig.Begin maart verschijnt de laatste Stoorzenders-aflevering in deze reeks. Dan duiken Isa en Iris van KiesAdvies de studio in om verschillende vertegenwoordigers van politieke jongerenpartijen aan de tand te voelen over Europese samenwerking als verkiezingsthema.