(This article is in Dutch)
Binnen het project ‘Stoorzenders’ gaan populaire jonge podcastmakers op zoek naar antwoorden op deze vraag. Eerder verschenen afleveringen gemaakt in samenwerking met De Kiesmannen, Red de Millennial en Dom Doen waarin zij belichten hoe we de ‘Eurokloof’ kunnen dichten.
Voor het opnemen van de vierde en laatste aflevering gaat Studio Europa Maastricht de samenwerking aan met KiesAdvies. In deze tweewekelijkse podcast helpen Isa de Beer en Iris Zoet jongeren een handje in hun zoektocht naar de politieke partij die het beste bij hen past. Door de voorzitters van politieke jongerenorganisaties het hemd van het lijf te vragen voorzien zij hun luisteraars van broodnodig kies advies. Ze namen al 13 partijen onder de loep: van Oppositie (Denk) tot de PVV. Daarnaast hebben ze ‘De Kleine Kiesadvies Verkiezingsbundel’ samengesteld: een handige samenvatting van twaalf verkiezingsprogramma’s, met aandacht voor jongerenthema’s zoals onderwijs, huisvesting en de arbeidsmarkt.

In de nieuwste Stoorzenders-aflevering maakt KiesAdvies de balans op: hoe kijken de (jongeren)partijen naar Europese samenwerking? Wat zijn volgens de jonge politici de belangrijkste Europese verkiezingsthema’s? Op welke onderwerpen zou er wat minder bemoeienis vanuit Europese politici en beleidsmakers mogen zijn? Waar zouden zij andere politieke jongerenpartij naar toe willen sturen om het echte Europa te leren kennen? Wie zijn hun grote Europese voorbeelden?
De antwoorden op deze vragen leveren een kleurrijke én verrassende standpuntencarrousel op. Zo scoort Europese samenwerking bij de JOVD (VVD) een 5 en van de Jonge Democraten (D66) een 9. Blijkt met name klimaat hét Europese thema van deze verkiezingen te zijn. Wijst Perspectief (ChristenUnie) op de culturele verschillen binnen Europa: Religie en levensbeschouwing zijn in elke lidstaat anders, en daar zou Brussel zich nooit mee mogen bemoeien. Wanneer het over vakantiebestemmingen gaat blijkt bij de JOVD Maastricht het goed te doen vanwege haar historische betekenis binnen de Europese geschiedenis, terwijl de PVV Hongarije prijst als een voorbeeldland op het gebied van migratiepolitiek. Ook passeren enkele Europese voorbeelden de revue: van Angela Merkel tot Judith Sargentini.
De makers van KiesAdvies hebben de aflevering het “Eurovisie Kiesfestival” gedoopt. Het is een divers meningencircus dat zowel jong als oud een indruk geeft over de manier waarop verschillende partijen, van links tot rechts, naar Europese samenwerking krijgen. En, zoals Isa en Iris concluderen in het slot van de aflevering: de vraag van meer of minder Europa is te kort door de bocht, maar het moet gaan over wat Europese samenwerking zou moeten zijn. Luister nu naar de vierde aflevering in de Stoorzenders-reeks op onze ‘Boulevard Europa’.

De eerdere podcasts zijn ook te beluisteren op Boulevard Europa en werden gemaakt in samenwerking met De Kiesmannen, Red de Millennial en Dom Doen.
In de eerste aflevering gaan De Kiesmannen, vergezeld door cultuurwetenschapper Eline Schmeets en winnaar van de FD-essaywedstrijd “Europa na Corona” Kamiel Dankers, op zoek naar een nieuw, toekomstbestendig verhaal voor Europa.
In de tweede aflevering bespreekt Red de Millennial de betrokkenheid onder millennials bij het Europese project samen met jonge Europa-experts én VPRO-journalisten Peer van Tetterode en Piet Ruig.Begin maart verschijnt de laatste Stoorzenders-aflevering in deze reeks.
In de derde aflevering bespreken de makers van Dom Doen hoe er op Europees niveau alles op alles wordt gezet om de macht van grote techbedrijven te beteugelen. Wat is eigenlijk het probleem met Big Tech? En hoe willen Europese politici en beleidsmakers de macht van bedrijven als Google en Facebook breken?