(This post is only available in Dutch)
Op 9 en 10 december is het dertig jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht tot stand kwam tijdens een topontmoeting van Europese regeringsleiders. De podcast ‘Café Europa’ staat stil bij dit jubileum met een miniserie over het Verdrag van Maastricht. In vier afleveringen nemen hoogleraar Mathieu Segers en journaliste Annette van Soest de luisteraar mee naar plekken die van betekenis zijn geweest tijdens de totstandkoming van het Verdrag
30 jaar Verdrag van Maastricht
Het Verdrag van Maastricht vormt een mijlpaal in de geschiedenis van de Europese Unie. De ondertekening van het verdrag, op 7 februari 1992, in het Limburgse Gouvernement aan de Maas, leidde tot de oprichting van de Europese Unie en vormde de basis voor de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU).
Betekenisvolle plekken Eurotop ‘91
In de miniserie worden bezoeken gebracht aan plekken die een belangrijke rol speelden tijdens de Eurotoppen. Onder meer Château Neercanne, het Gouvernement aan de Maas en het MECC passeren de revue. Naast de ontstaansgeschiedenis van het Verdrag van Maastricht en de rol die Nederland hierin speelde, onthult Café Europa minder bekende verhalen. Zo wordt de door de toenmalige koningin Beatrix georganiseerde lunch die de weg vrijmaakte voor de invoering van de euro besproken. Ook wordt het verhaal over een Britse diplomaat die onder (!) de onderhandelingstafel de altijd moeizame relatie tussen de Britten en Europa belichaamde verteld.
Luister hieronder naar de afleveringen.
Listen to “#1 Miniserie: 30 Jaar Verdrag van Maastricht – De Ontstaansgeschiedenis” on Spreaker. Listen to “#2 Miniserie: 30 Jaar Verdrag van Maastricht – De Onderhandelingen” on Spreaker. Listen to “#3 Miniserie: 30 Jaar Verdrag van Maastricht – De Rol van Nederland” on Spreaker. Listen to “#4 Miniserie: 30 Jaar Verdrag van Maastricht – Spanningen in en rond Europa” on Spreaker.Mathieu Segers over het belang van het Verdrag van Maastricht voor Europa:
Het Verdrag van Maastricht is actueler dan ooit. De orde van samenwerking in Europa, die toen tot stand kwam, wordt de laatste jaren op een ongekende manier uitgedaagd. Door de eurocrisis, de migratiecrisis, de Brexit en de coronacrisis. De enige manier om een weg naar voren te vinden in een toekomst van samenwerking is door te weten waar we vandaan komen en dus ons te verdiepen in de afspraken van toen, die tegen het licht te houden, te kijken waar aangrijpingspunten zitten, maar ook waar zaken moeten veranderen.
In Café Europa, een podcast van Haagsch College en Studio Europa Maastricht, bespreken hoogleraar Mathieu Segers en journalist Annette van Soest, samen met bekende gasten de achtergronden bij het Europese nieuws. Over intriges, macht en het schaakspel tussen Europese kopstukken. Hoe werkt de EU nou echt? En wat merken wij daarvan?
Café Europa werd eerder dit jaar geselecteerd voor de PrinsjesPodcastpijs in de categorie ‘politiek’.