Calendar

Nabeschouwing op de verkiezingsuitslag: Wakker worden in een ander Europa

26 June
View all upcoming eventsView past events
Loading Events
  • This event has passed.

Europese samenwerking in de Tweede Kamer: hoeveel macht heeft het Nederlandse parlement?

8 March 2021 | 18:0019:00

| Spoken language: Nederlands

Europese besluitvorming vindt plaats in Brussel, maar dat betekent niet dat Den Haag daar niets over te zeggen heeft. Op maandag 8 maart (18:00 – 19:00) organiseert Studio Europa Maastricht een panelgesprek over de invloed van de Tweede Kamer op Europese besluiten.

De Nederlandse regering onderhandelt met de regeringen van andere Europese lidstaten over nieuwe Europese wetten en regels. Het is de taak van de Tweede Kamer om deze onderhandelingen te controleren door met de regering debatten te voeren, voor en tijdens de onderhandelingen. 

Waarom lijkt het vaak alsof Europese besluitvorming achter gesloten deuren plaatsvindt? Wat kan de Tweede Kamer doen om deze besluiten te controleren? En lukt dit ook? En hoe verhoudt het Nederlandse parlement zich in deze rol tot de parlementen van andere lidstaten?

Salima Belhaj (D66), onder-voorzitter van de Commissie Europese Zaken, Martijn van Helvert (CDA), buitenlandwoordvoerder en lid van de Commissie Europese Zaken en Michiel van Hulten, oud-Europarlementariër (PvdA) en nu directeur van Transparency International EU, gaan hierover met elkaar in gesprek. Het gesprek wordt gemodereerd door Marcel Bamberg.

Het gesprek is live te volgen op Youtube via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=8jmnbzXDAZ4&feature=youtu.be

 

Details

Date:
8 March 2021
Time:
18:00–19:00