Calendar

European Election Debate for Limburg Youth

31 May

De Europese Uitslagenavond

9 June

Between narratives and reality: The EU at the gates of a new mandate

20 June - 21

Nabeschouwing op de verkiezingsuitslag: Wakker worden in een ander Europa

26 June
View all upcoming eventsView past events
Loading Events
  • This event has passed.

Panel discussion – Artificial intelligence in Europe: human-centered?

17 May 2023 | 12:0013:00

| Spoken language: Nederlands

(This event is in Dutch)

Als eerste in de wereld presenteerde de Europese Commissie in april haar plannen voor Europese regelgeving van kunstmatige intelligentie. Op dinsdag 17 mei (12:00-13:00) organiseert Studio Europa Maastricht een verdiepend panelgesprek over deze unieke Europese aanpak 

Kunstmatige intelligentie is een containerbegrip voor computersystemen die op basis van grote hoeveelheden data, menselijke intelligentie nabootsen en zichzelf al lerend verbeteren. Op grote schaal wordt deze nieuwe technologie ingezet om processen te automatiseren. Denk hierbij aan chatbots, sollicitatieprocedures, analyseren van videomateriaal van bewakingscamera’s, medische diagnoses en operaties, rechtspraak maar ook productie en transportprocessen.  

De Europese Commissie heeft gekozen voor een aanpak waarin de mens centraal staat. Dat wil zeggen dat de inzet van kunstmatige intelligentie in de toekomst moet voldoen aan de fundamentele rechten van de mens en de kernwaarden van de Europese Unie (democratie, mensenrechten en rechtstaat). In de nieuwe regelgeving wordt kunstmatige intelligentie opgedeeld in risicogroepen. Naarmate het risico op misbruik en schadelijke gevolgen toeneemt, worden de regels en het toezicht erop strenger.  

Waarom is er gekozen voor deze benadering? Welke dillema’s brengt de inzet van kunstmatige intelligentie met zich mee?  Aan welke regels moeten bedrijven en publieke autoriteiten in de toekomst voldoen? Wie houdt daar toezicht op? En wat betekent dat voor innovatie in onderzoek en het bedrijfsleven in Europa en daarmee de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van bijvoorbeeld China en de Verenigde Staten 

Astrid Boeijen (directeur van Brightlands Smart Services Campus) Kathleen Gabriels (onderzoeker op het gebied van ethiek en digitale technologieën) en Anne-Marie Sassen (afdelingshoofd van het Directoraat-Generaal Communicatienetwerken, inhoud en technologie van de Europese Commissie) gaan hierover met elkaar in gesprek. Het gesprek wordt gemodereerd door Marcel Bamberg.  

Het gesprek is live te volgen op Facebook via deze link.  

Details

Date:
17 May 2023
Time:
12:00–13:00