Calendar

Nabeschouwing op de verkiezingsuitslag: Wakker worden in een ander Europa

26 June
View all upcoming eventsView past events
Loading Events
  • This event has passed.

Presentatie project Mapping the Nieuwstraat/Neustraβe

27 May 2021 | 14:0015:30

| Spoken language: Nederlands

Op donderdag 27 mei van 14:00 tot 15:30 presenteren Eline Schmeets en Marlies Vermeulen de uitkomsten van het project ‘Mapping the Nieuwstraat/Neustraße’ tijdens een openbare onlinepresentatie die wordt georganiseerd vanuit de Hub. Bibliotheek in Kerkrade.
Schmeets, PhD-onderzoeker van Studio Europa Maastricht en Vermeulen, medeoprichter van Dear Hunter en PhD-onderzoeker bij het Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten van Zuyd Hogeschool, onderzochten in het project samen de Nieuwstraat/Neustrasse; een straat waarvan de ene kant in het Nederlandse Kerkrade en de andere kant in het Duitse Herzogenrath ligt. De grens loopt precies in het midden van de straat.
Het betreft een presentatie die niet alleen een completer beeld geeft van de Neustraße/Nieuwstraat en andere grensstraten en regio’s, maar ook het soort van kennis dat gegenereerd kan worden aan de rand van landen en verschillende disciplines. Het project wordt verder mede mogelijk gemaakt door Stadsregio Parkstad Limburg, Charlemagne Grenzregion en Zuyd Hogeschool, Lectoraat SURD.

Het Nederlandstalige evenement is live te volgen via Facebook.

Het onderzoek

In 1995 werd de grensstraat Neustraße/Nieuwstraat in het Duitse Herzogenrath en het Nederlandse Kerkrade — na een grondige herinrichting, inclusief het verwijderen van het ‘laatste muurtje van Europa’ — heropend als een Europese of ‘gedeelde’ straat. Hierdoor werd het een soort fysieke representatie of benadering van een utopie: een grenzeloze grensstraat.

De straat vormde het startpunt voor dit project, dat plaatsvond tussen 8 en 28 februari 2021. Het onderzoek was gericht op het in kaart brengen van een gesitueerd perspectief op Europese integratie. Daar waar theorieën, subsidies, beleid en goede intenties zich moeten meten met de dagelijkse realiteit, keken Schmeets en Vermeulen getuigen als twee naar wat deze specifieke grensregio, en haar alledaagse realiteit en materialiteit, ons kan leren over dit proces. Ze catalogiseerden de straat, evenals de bewuste en onbewuste verwijzingen naar het Europese project die hier te vinden zijn. Met dit project hopen de onderzoekers en bepaald perspectief te mobiliseren over hetgeen ze in kaart hebben gebracht, maar ook over het ‘in kaart brengen’ zelf.

Lees hier een interview met Eline Schmeets en Marlies Vermeulen voor meer informatie over het project.

Details

Date:
27 May 2021
Time:
14:00–15:30