Op vrijdag 7 december 2018 ging de eerste editie van The Maastricht Europe Days van start. Twee dagen lang werd Maastricht dé plek voor een inclusieve dialoog over Europa. Deelnemers uit alle hoeken van de samenleving werden hartelijk verwelkomd om deel te nemen aan een breed scala aan evenementen.
De Maastricht Europe Days gingen van start met een jongerendebat waarbij middelbare scholieren het woord kregen en werden uitgenodigd om te vertellen hoe zij de toekomst van Europa zien. De toekomst van Europa ligt immers in hun handen.

Na het debat was er de feestelijke opening van Studio Europa Maastricht, gelegen aan het Onze Lieve Vrouweplein. Studio Europa wil de komende jaren een fysieke werk- en ontmoetingsplek worden met een enthousiast team dat zich bezighoudt met evenementen, baanbrekend onderzoek naar Europese zaken en het Europese Erfgoed label. Dit alles in lijn met het programma Maastricht, Working on Europe en in samenwerking met de Universiteit Maastricht, de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht.
Tijdens een lezing van Alberto Alemanno, oprichter van The Good Lobby, werden deelnemers geïnformeerd over hoe lobbyen kan bijdragen aan het publieke belang. Door iedereen in staat te stellen om NGO’s te helpen die pleiten voor belangrijke sociale kwesties, wil The Good Lobby het potentieel van ieder van ons ontketenen om bij te dragen tot een meer gelijkwaardige belangenbehartiging in het beleidsproces.
Op vrijdagmiddag hield prof. dr. Mathieu Segers zijn inaugurele rede over ‘Europese integratie en haar wisselvalligheden’. Mathieu Segers is hoogleraar Hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie en bekleedt de Europa leerstoel van de Universiteit van Maastricht. Ruim 400 gasten woonden de lezing bij in de Sint Janskerk op het bekende Vrijthof. De integrale lezing is hier te vinden.

‘S Avonds vertoonde bioscoop Lumière de documentaire The Trial of Ratko Mladic over één van de donkerste pagina’s in de recente geschiedenis van Europa en de gevaren van extreem nationalisme. Na de vertoning werden bezoekers uitgenodigd om de documentaire te bespreken tijdens een Q&A sessie met de regisseur.
Op zaterdag was iedereen welkom om deel te nemen aan het pop-upmuseum I Am So Angry (I Made a Sign), een initiatief van The Iron Curtain Project. ‘Boze’ bezoekers werden aangemoedigd om hun zorgen over de huidige stand van zaken in Europa op hun eigen protestbord te schrijven. Vervolgens werd de bezoeker uitgenodigd in een interactief fotohokje. De foto’s zijn toegevoegd aan een verzameling van meer dan 1000 Europeanen die eerder aan het project deelnamen.
Woede en bezorgdheid over Europa kwamen ook tot uiting tijdens een Maas-Rijn Euregio-burgerpanel, waar deelnemers werden uitgenodigd om hun mening te geven over het gat tussen het Brusselse Europa en de Euregio van de burger.
‘S Avonds combineerden spoken word-artiesten Jeannine Valeriano, Onno Govaert, Madi Maxwell-Libby en Jacob Sam-La-Rose, muziek, poëzie en live-animatie om antwoord te geven op de vragen ‘ Wat betekent het om Europees te zijn? ‘,’ Wat betekent het om op te groeien in Groot-Brittannië in het post-Brexit-tijdperk? ‘en’ Wanneer word je als ‘Europees’ gezien en wanneer niet?’.


De Maastricht Europe Days zijn onderdeel van het Maastricht Working on Europe programma, een gezamenlijk initiatief van Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Universiteit Maastricht en is het resultaat van een vruchtbare en structurele samenwerking met De Balie.