Het debat vond plaats op 29 april met de leidende kandidaten van de Europese politieke partijen. Als Spitzenkandidaten stellen zij zich tegelijkertijd verkiesbaar voor de rol van de Voorzitter van de Europese Commissie. Kaartjes voor het debat in het Vrijthof Theater waren binnen een uur uitverkocht! Met onze Live Viewing Party op het Vrijthof kreeg iedereen die geen kaartje had weten te bemachtigen de kans om het debat alsnog op een groot scherm te bekijken. Dit alles in een gezellige setting met Food trucks, een volledig avondprogramma met geweldige muziekoptredens en een Silent Disco.

Het debat tussen de “Spitzen”
De vijf Spitzen en leidende kandidaten van de politieke partijen, die deelnemen aan het debat waren:
- Violeta Tomić (Partij van Europees Links)
- Frans Timmermans (Partij van Europese Socialisten)
- Bas Eickhout (Europese Groene Partij)
- Guy Verhofstadt (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa)
- Jan Zahradil (Alliantie van Conservatieven en Reformisten in Europa)

De moderators, Rianne Letschert, rector van de Universiteit van Maastricht en Ryan Heath, politiek redacteur bij POLITICO, zorgden met hun kritische vragen die in maximaal anderhalve minuut moesten worden beantwoord, voor een levendig debat en een betrokken publiek.


Digitaal Europa, Europa van de toekomst en Duurzaam Europa
Voor een publiek van 500 jongeren, die veelal voor het eerst gaan stemmen, en in aanwezigheid van een breed scala aan nationale en internationale media, beantwoordden de partij leiders vragen over drie hoofdthema’s: digitaal Europa, toekomst van Europa en duurzaam Europa.
In aanloop naar het debat voerde de Universiteit Maastricht een onderzoek uit met als doel om een idee te krijgen van de problemen die jongeren als bijzonder urgent ervaren. De resultaten van de enquête beïnvloedden de formulering van een aantal vragen tijdens het debat.
En de winnaar is…
Tijdens het debat kon het publiek voor de beste debater stemmen. De winnaar was Frans Timmermans, met Bas Eickhout als tweede.
Voor een uitgebreide samenvatting van het debat in Maastricht kunt u het volgende artikel van The New Federalist hierlezen. En Bekijk hierhet volledige debat.



Live Viewing Party
Net als bij een voetbalwedstrijd stond het volledige Vrijthof festival gebied vol met mensen die naar het debat kwamen kijken op groot scherm. Aandachtig kijkend, luisterend, applaudiserend en reagerend op het debat dat in het theater achter hen plaatsvond. En de bingo was ook een groot succes!
Maar, zeg nou zelf, wat is een feestje zonder Food trucks en een Silent Disco? Dus organiseerden we een volledig feest-programma met food trucks, drankjes, gezellige zitplaatsen, livemuziek en silent disco. Op onze What’s up Europe? infomarkt konden bezoekers organisaties ontmoeten die ook aan Europa werken. Ook was er de mogelijkheid om een eigen protest bord te maken in het ‘I Am so Angry’ fotohokje.


Als u voorzitter van de Europese Commissie was…
Bij onze eigen Maastricht, Working on Europe kraam, konden mensen deelnemen aan een wedstrijd waarbij ze zich al wanend als Voorzitter van de Europese Commissie voorstellen konden doen voor de toekomst van Europa. Onze vraag “als u voorzitter van de Europese Commissie was, wat zou u dan veranderen/doen voor Europa?” genereerde een hele reeks interessante, grappige, vreemde, radicale en ronduit serieuze suggesties. Uiteindelijk was het echter het gedetailleerde voorstel van Diana Launert voor een Europees Jeugd Klimaat Korps dat er boven uit sprong. Klimaat was namelijk een terugkerend thema in de aanloop naar het debat in Maastricht en Diana wist daar een originele twist aan te geven. Diana won een diner voor twee in het populaire café sjiek in het centrum van Maastricht.

Een breed geïnteresseerd publiek
Meer dan 50 universiteiten en andere organisaties in Europa organiseerden evenementen tijdens en over het debat dat in Maastricht plaatsvond. De campus van de Universiteit Maastricht in Brussel organiseerde een Live Viewing Party op de Esplanade van het Europees Parlement in Brussel.

Het debat in Maastricht was zelfs trending topic op (sociale) media. Journalisten uit heel Europa waren aanwezig en zelfs de Japanse financiële krant Nikkei volgde het debat in Maastricht en interviewde de Spitzen.
Het debat werd gevolgd door 133,500 personen via de live-stream. In totaal waren er meer dan 240,000 views.
RTV Maastricht maakte een video rapport van het Maastrichtse debat (in het Nederlands), je het hier bekijken.
Het Spitzenkandidaten debat werd georganiseerd door de drie partners van Maastricht, Working on Europe: Universiteit Maastricht, de stad Maastricht en de provincie Limburg-evenals het European Youth Forum en het European Journalism Centre. De samenwerking met POLITICO was erop gericht om een breder publiek te bereiken.