Precies één jaar geleden organiseerden we in de aanloop naar de Europese verkiezingen het Spitzenkandidatendebat in Maastricht. De Europese partijleiders Frans Timmermans, Bas Eickhout, Guy Verhofstadt, Jan Zahradil en Violeta Tomic gingen met elkaar in debat over drie hoofdthema’s: 1) digitaal Europa 2) toekomst van Europa en 3) duurzaam Europa.
Opvallend
Als we terugblikken valt een aantal zaken op:
- De belangrijkste punten van het debat gingen over 1) het afschaffen van “belastingparadijzen” in Europa waarbij de ene lidstaat (bijvoorbeeld Nederland) minder belasting heft over de omzet van multinationals (brievenbusfirma’s) dan andere lidstaten 2) klimaatbeleid waarbij de vervuiler betaalt 3) gelijktrekken van een minimumniveau aan sociale zekerheid in alle EU-lidstaten.
- Regeringsleiders wezen in plaats van één van de Europese partijleiders (de Spitzenkandidaten) Ursula von der Leyen aan als voorzitter van de Europese Commissie.
- Frans Timmermans werd vice-voorzitter van de Europese Commissie en stapte daarmee uit het Europese Parlement.

365 dagen later
Eén jaar later lijkt het alsof we door het coronavirus in een andere wereld leven. Toch zijn de punten hierboven relevanter dan ooit! KLM-Air France ontvangt miljarden aan Nederlandse en Franse staatssteun en de grote vraag is nu welke voorwaarden daaraan vast zitten. Om geld te kunnen lenen wil Nederland dat Italië haar staatskas op orde heeft, terwijl Italië Nederland ervan beschuldigt een belastingparadijs te zijn. Ondertussen heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend waarbij zij 100 miljard vrijmaakt voor werkloosheidsuitkeringen (deeltijd ww).
Zo zie je maar, de punten die tijdens het Spitzenkandidatendebat werden besproken zijn vandaag nog zeer relevant!
Samenwerking
Het Spitzenkandidaten debat werd georganiseerd door de drie partners van Studio Europa Maastricht: Universiteit Maastricht, de stad Maastricht en de provincie Limburg-evenals het European Youth Forum en het European Journalism Centre. De samenwerking met POLITICO was erop gericht om een breder publiek te bereiken.