Nog net voordat de regen met bakken uit de lucht valt, komt Burgemeester Annemarie Penn-te Strake aan bij het ‘basiskamp’ van ‘Hier’ in Europa, op het Raadhuisplein in Heer. Hierop volgt een gesprek met bewoners van Heer, onderzoekers Remy Kroese en Marlies Vermeulen van Dear Hunter, Job Zomerplaag van mediacollectief Are We Europe en Gonny Willems, directeur van Studio Europa Maastricht.
De burgemeester is blij dat er aandacht wordt besteed aan Europa in de wijk, “Het doet me goed om te zien dat dit project niet in het centrum van Maastricht, maar juist hier in Heer plaatsvindt”. Ze erkent dat het enorm waardevol is om het gesprek over Europa aan te gaan op heel lokaal niveau, “Wat er in Brussel en Den Haag wordt gezegd, haalt het nieuws wel. Ik wil vooral weten wat er hier in de buurt speelt. Juist in de Euregio maakt Europa deel uit van het alledaagse.”

Ook De Limburger was van de partij en maakte er een interessant artikel van: “Heer is qua grenzen een klein Europa”. Het valt iedereen die meedoet aan het ‘Hier’ in Europa-project op dat er veel verhalen de ronde doen over de historie van Heer, ook journalist Joos Philippens is dat niet ontgaan. “Nog steeds gaan mensen uit Heer ‘naar Maastricht’, kwestie van historie. In 1803 was de gemeente Heer veel groter dan Maastricht. Van de koepelkerk bij Wyck liep ze helemaal tot aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De ‘ellende’ begon in 1828. Keer scheidde zich af en ging samen met Cadier. In 1920 verloor Heer de Koepelkerk aan Maastricht. Zo kalfde de gemeente af tot het einde in 1970.” En zo kwam het dat Willy Aarts van het buurtnetwerk aan journalist Philippens vertelt dat hij als puber nog stond te protesteren met een bord ‘Heer blijft Heer’.
“Je hoeft de schaal maar wat te vergroten en je ziet Heer als een soort Europa”, aldus De Limburger. Lees het volledige artikel hier.
RTV Maastricht kwam ook langs op het Raadhuisplein om het bezoek vast te leggen. Vanavond zien we het in het nieuws!
