Een bewoner van Heer komt met zijn winkelkarretje langs de container en blijft even stilstaan. We gaan het gesprek aan.
“Ik geloof er niet gewoon niet meer in”, begint de man. “Een paar jaar geleden was ik nog voor Europese samenwerking, maar nu echt niet meer. Ik zie die verschuiving ook bij mensen om mij heen. Nu met die Corona crisis zie je al helemaal dat de EU niet werkt. Ik ben zo boos op de Belgen dat ze de grens hebben dichtgegooid.”
“Ik stemde altijd links. Met de laatste Europese verkiezingen heb ik gestemd op Frans Timmermans. Hij komt immers uit de regio en het is goed voor ons land om een Nederlander op een hoge positie in Brussel te hebben. Maar nu heeft hij die twee plannen gepubliceerd … Kijk naar hem, volgens mij heeft hij het goed daar in Brussel.”
“Ik ben teleurgesteld in links. Het begon met Jet Bussemaker toen het leenstelsel werd ingevoerd. Had ik al die jaren voor niets opgespaard voor de studie van mijn dochter. En dan die Wim Kok die na premier te zijn geweest, aan de slag ging bij Shell.”
“Ik ben teleurgesteld in links.”
“En wij maar geld geven aan Italië, Spanje en Griekenland. Ondertussen dreigt mijn pensioen en die van mijn kinderen te verdampen.”
SEM: “Maar die 500 miljard die de Europese Commissie voorstelt voor een steunpakket, zijn toch niet allemaal Nederlandse euro’s? Uiteindelijk gaat Nederland in plaats van 1%, 2% van haar nationaal budget afdragen aan het Europese budget. Dit als onderpand voor de miljarden die de Europese Commissie ophaalt op de financiële markten. Daarnaast zijn de maatregelen tijdelijk en maximaal voor 7 jaar vastgelegd.”
“Van 1% naar 2%, daar ga je al. Waarom zouden wij moeten doorwerken tot ons 67ste en betalen voor Italianen die met 62 jaar al met pensioen gaan”
SEM: “Maar Nederland heeft toch baat bij de interne markt en een economisch sterk Italië? Italië is immers een grote afzetmarkt voor Nederlandse producten.”
“Vroeger ging het toch ook goed zonder de Euro? Waarom zou dat nu niet meer kunnen?”
“Vroeger ging het toch ook goed zonder de Euro? Waarom zou dat nu niet meer kunnen?”
SEM: “Maar wat is dan het alternatief, moet Nederland dan Brexit als voorbeeld nemen?”
“Nederland moet weer terug naar vroeger. We houden in de gaten wat er in Groot-Brittannië gebeurt. Als dat daar goed gaat, waarom dan geen Nexit?”
SEM: “Misschien omdat we samen in de EU sterker staan tegen China, Rusland, de VS, maar ook bedrijven als Amazon, Facebook of Ali Express? De Europese Commissie doet veel voor de bescherming van onze privacy met bijvoorbeeld de Algemeen Verordering Gegevensbescherming (AVG).”
“Privacy bestaat toch niet meer. Als je met je auto rondreist, kunnen ze je toch ook overal volgen?”
“Privacy bestaat toch niet meer.”
“Ja, maar dat is toch iets anders dan het opslaan van persoonlijke data en het bijhouden van klikgedrag om politieke campagnes te beïnvloeden? Vind je niet dat onze privacy in Nederland beter beschermd wordt dan in China?”
“Ja, dat is ook wel zo.”
SEM: “Als ik zo naar u luister, bent u dus niet per se negatief over nationalisme. Heeft u wel eens nagedacht over de gevolgen van nationalisme in de vorige eeuw?”
“Weet je, ik begrijp ook wel dat nationalisme tot slechte dingen kan leiden. Maar het zit nou eenmaal in de mens om in tijden van crisis terug te trekken. Jij bent nog jong, maar op een gegeven moment worden andere dingen belangrijk – je gezin, je huis en dat soort zaken. Ik weet echt niet op wie ik volgend jaar ga stemmen. Ik vind dat Rutte het heel goed doet, maar ik ga nooit van mijn leven op de VVD stemmen. Misschien moeten we gewoon conservatiever gaan stemmen.”
(Deze bewoner werkt bij de politie en gaf aan anoniem te willen blijven. SEM staat voor Studio Europa Maastricht.)