Geen generatie is zo Europees als de millennials: ze kregen hun eerste zakgeld in euro’s, studeren massaal in het buitenland als ERASMUS-student en staan aan de basis van de pan-Europese partij Volt. Maar wat blijft er overeind van die verbintenis met Europa in tijden van pandemie, klimaatverandering en populisme?
Binnen het project ‘Stoorzenders’ gaan populaire jonge podcastmakers op zoek naar antwoorden op deze vraag. Ze snijden de grote vraagstukken aan die menig burger en bestuurder wakker houden, maar bieden ook inzichten hoe de zo veelbesproken ‘Eurokloof’ kan worden gedicht. De deelnemende podcasts aan Stoorzenders sleuren je uit je echokamer en geven een stem aan jonge journalisten en dwarse opiniemakers die het gesprek over Europa kleur geven.
Aflevering 1: We hebben een nieuw Europees verhaal nodig
In de allereerste aflevering in deze reeks staat het nieuw verhaal van Europa centraal. ‘Europa’ lijkt namelijk een steeds leger begrip te zijn geworden. Het verhaal ‘nooit meer oorlog’ werkt niet meer. Het is voor jonge generaties Europeanen gewoonweg te lang geleden. Er is echter geen nieuw overtuigende verhaal voor in de plaats gekomen. Sceptici wijzen naar Europese samenwerking als een kille, zakelijke constructie waarin de meeste aandacht gaat naar de interne markt. Zo stelt schrijver Giuliano da Empoli dat Europa lijdt aan “emotionele en symbolische leegte”.

Volgens De Kiesmannen, de makers van de eerste Stoorzenders-podcast, is er dus behoefte aan een nieuw, toekomstbestendig verhaal. Een verhaal dat een nieuwe generatie Europeanen aan zich weet te binden. Maar wat zou dit verhaal moeten zijn? Hoe ziet de millennialgeneratie de toekomst van Europa voor zich? Wat is hetgeen dat hen verbindt? Kortom, wie en wat geven een nieuw elan aan de Europese beweging in de 21ste eeuw?
Dylan Ahern en Jochem Jordaan, de makers van de succesvolle podcast “De Kiesmannen in Europa” en organisatoren van campagnes die politieke betrokkenheid bij jongeren aanwakkeren, gaan op onderzoek uit vanachter hun microfoons die voor de gelegenheid in Maastricht zijn opgesteld. Ze worden daarin bijgestaan door twee jonge mede-millennials.

Cultuurwetenschapper Eline Schmeets is als promovenda verbonden aan Studio Europa Maastricht en Maastricht University. Ze doet onderzoek naar het proces van Europese integratie, en met name bij “de stiksels van de lappendeken Europa”: de plekken waar theorieën, subsidies, beleid en goede intenties samenkomen met de beleefde realiteit van het alledaagse. In Elines onderzoek staat een twee kilometer lange “Europese” gedeelde grensstraat tussen Herzogenrath (Duitsland) en Kerkrade (Nederland) centraal.
Ook Kamiel Dankers schuift aan. Kamiel studeert technische natuurkunde aan de TU Delft. Hij is een van de drie winnaars van de Europa-essaywedstrijd, georganiseerd door het Financieele Dagblad. Zijn betoog verschijnt binnenkort in de krant en gaat in op de vraag hoe deze huidige coronatijd van invloed is op de toekomst van Europa. Kamiel pleit voor een “Slecht weer unie”, een politieke unie die er ook staat wanneer het even tegenzit. Hij ziet in een sterke EU een daadkrachtig antwoord op de uitdagingen binnen Europa en ontwikkelingen op het wereldtoneel. Zijn essay is binnenkort ook te beluisteren én te bekijken als visuele podcast op de Boulevard Europa.
Ben je benieuwd naar wat het nieuwe verhaal van Europa moet zijn volgens De Kiesmannen, Eline en Kamiel? En wie dat verhaal moet gaan vertellen en verspreiden? Luister dan naar de eerste aflevering in de Stoorzenders-reeks op onze ‘Boulevard Europa’.