Het prestigieuze Europees Erfgoedlabel voor het Verdrag van Maastricht is voor vier jaar verlengd! Dat maakte de Europese Commissie deze week bekend. Het is de eerste verlenging sinds het label in februari 2018 werd toegekend.

Het ‘European Heritage Label’ (EHL) is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en bij de totstandkoming van de Europese Unie. Locaties die het label krijgen, staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie.
“Een voorbeeldige EHL-locatie”
De Europese Commissie noemt het Verdrag van Maastricht “een voorbeeldige EHL-locatie”. Bij de motivatie voor verlenging van het Europees Erfgoedlabel roemt de Commissie onder meer de samenwerking tussen Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Maastricht University in het Maastricht, Working on Europe (MWoE) programma. Ze stelt deze samenwerking ten voorbeeld aan andere EHL-houders.
Ook prijst de Europese Commissie de digitalisering van de archieven en het uitdragen van de Europese betekenis van het verdrag. De diverse evenementen en (educatieve) activiteiten die Studio Europa organiseert om invulling te geven aan het MWoE-programma, worden indrukwekkend genoemd.
Extra stimulans voor het meerjarige MWoE-programma
De verlenging is een extra stimulans voor de koers die de partners hebben ingezet met het meerjarige programma Maastricht, Working on Europe. Een van de programmalijnen richt zich op het vertellen en uitdragen van de totstandkoming en impact van het Verdrag van Maastricht dat op 7 februari 1992 in het Gouvernement aan de Maas werd getekend. Het Verdrag is een mijlpaal in de Europese geschiedenis. Het vormde de basis voor onder meer de invoering van de euro.

Uitgestoken hand naar Europa
Vanuit het Gouvernement aan de Maas spreekt Gouverneur Theo Bovens namens de MWoE-partners zijn blijdschap uit over de verlenging van het Europees Erfgoedlabel: “Het Verdrag van Maastricht is zo belangrijk voor Europa en dat geldt daarmee ook voor de stad waarnaar het verdrag is genoemd. Volgend jaar viert het Verdrag van Maastricht zijn 30e verjaardag. Dit is alvast een mooi cadeau en tevens opmaat om in 2022 stil te staan bij het belang van het verdrag. De verlenging van het label bewijst dat ook immaterieel Europees erfgoed hier zorgvuldig gekoesterd wordt als Nederlands ‘uitgestoken hand naar Europa’, zoals premier Lubbers Maastricht destijds typeerde.”
Blijven werken aan Europa
De partners blijven werken aan de invulling van het Europees Erfgoedlabel en toegankelijk maken van het Verdrag van Maastricht voor een breed publiek. Onder meer met een speciaal ‘Oral History Project’, bedoeld om zoveel mogelijk verhalen vast te leggen over de totstandkoming en de impact van het Verdrag van Maastricht. Het project verzamelt de verhalen van betrokken politici tijdens de historische top in Maastricht van 9 en 10 december 1991, maar ook de informele herinneringen en verhalen van de brede bevolking.
Recent lanceerde Studio Europa in samenwerking met Historisch Nieuwsblad ook een digitale special vol boeiende video’s, artikelen, weetjes en analyses van gerenommeerde historici en schrijvers. En houd het complete activiteitenprogramma van SEM in de gaten voor meer debat, dialoog, kennis- en visieontwikkeling rond Europese thema’s, in de geest van het Verdrag van Maastricht.
Wil je meer weten?
- Bekijk de special over het Verdrag van Maastricht
- Download de compacte brochure over het Verdrag van Maastricht
- Wil je lezen wat de Europese Commissie precies schrijft in het monitoringsrapport? Lees het hier (p.97-99) in het Engels.
