In 2022 is het 30 jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Om dat te eren verschijnt er volgend jaar een herdenkingsmunt over deze mijlpaal in de Europese geschiedenis. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën besloten.
Tot het uitbrengen van een herdenkingsmunt over 30 jaar Verdrag van Maastricht werd besloten naar aanleiding van een gezamenlijk verzoek van de partners van Maastricht, Working on Europe (MWoE): Gouverneur Theo Bovens, voorzitter van het College van Bestuur van Maastricht University Martin Paul, en de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake.
Verzamelaarsmunten
Jaarlijks brengt de Staat twee bijzondere verzamelaarsmunten uit om een bijzonder moment of persoon te eren. De herdenkingsmunt voor het Verdrag van Maastricht is de eerste van de twee munten in 2022. Vandaag start via internet de consultatie naar een thema voor de tweede herdenkingsmunt van 2022.
Ontwerpwedstrijd
Na de keuze voor het thema 30 jaar Verdrag van Maastricht, wordt een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder kunstenaars. De staatssecretaris kiest het winnende ontwerp, dat wordt voorgelegd aan het Kabinet van de Koning, waarbij de Muntadviescommissie adviseert. Hierna volgt de uitwerking van het ontwerp en vervolgens de ceremoniële eerste muntslag. De herdenkingsmunt zal worden geslagen en verkocht door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Het is nog niet bekend wanneer de ceremoniële muntslag van de munt over 30 jaar Verdrag van Maastricht plaatsvindt.

Working on Europe
De herdenkingsmunt en de recente verlenging van het Erfgoedlabel voor het Verdrag van Maastricht zijn extra stimulansen voor de koers die Provincie Limburg, Maastricht University en Gemeente Maastricht als partners hebben ingezet met het meerjarige programma Maastricht, Working on Europe (MWoE). Daarin speelt blijvende aandacht voor de totstandkoming en impact van het Verdrag van Maastricht een grote rol.
Het Verdrag van Maastricht werd op 7 februari 1992 in het Gouvernement aan de Maas getekend. Het is een mijlpaal in de Europese geschiedenis. Het vormde de basis voor de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU), meer Europese samenwerking, Europees burgerschap en de invoering van een gemeenschappelijke munt de euro.

Meer over het Verdrag van Maastricht
Lees op deze pagina meer over het Verdrag van Maastricht of bekijk de special ‘Europa komt samen’ die Studio Europa Maastricht maakte met Historisch Nieuwsblad.
Bekijk hier het persbericht van het Ministerie van Financiën.
Foto credit featured image: Peter Schrijen