Op maandag 8 november vond de aftrap van het jubileumseizoen 30 jaar Verdrag van Maastricht plaats. Dit gebeurde in het bijzijn van de Limburgse gedeputeerde Maarten Van Gaans, Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn te Strake en decaan Christine Neuhold, die namens het College van Bestuur van Maastricht University aanwezig was. Tevens opende minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het Gouvernement aan de Maas de permanente tentoonstelling over het Verdrag van Maastricht.
Vanaf december 2021, tijdens de viering van het 30 jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht, duikt Studio Europa de geschiedenis in om de impact van het verdrag te onderzoeken. “Een moment van reflectie, maar ook een kans om het gesprek over de toekomst van Europa aan te gaan”, zo stelde Gonny Willems, directeur van Studio Europa Maastricht, tijdens de presentatie van het programma Re:Generation Maastricht. “In het jubileumseizoen staat de uitwisseling tussen generaties centraal.”
Het Verdrag van Maastricht leidde tot de oprichting van de Europese Unie en legde de basis voor de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU). In 2018 kreeg het verdrag het Europees Erfgoedlabel toegekend van de Europese Commissie. Afgelopen maart werd de toekenning van het label met 4 jaar verlengd, onder meer vanwege de vruchtbare samenwerking tussen gemeente, provincie en universiteit in het Maastricht, Working on Europe (MWoE) programma.
In het kader van dit Erfgoedlabel is een permanente expositie in het provinciehuis geopend. “Maastricht is de vindplaats voor Europese eenwording”, zo stelt minister van Engelshoven in een toespraak vlak voor de opening van de expositie. Volgens gedeputeerde Maarten van Gaans, in gesprek met de regionale omroep L1, heeft het verdrag extra lading in de regio: “Zeker voor Limburg, de meest internationale provincie van Nederland, is het ontzettend belangrijk”.

In de programmering van het jubileumseizoen onderschrijft Studio Europa het belang van het 30-jarige bestaan van het Verdrag van Maastricht. Samen met de inwoners van Maastricht, Limburg, de Euregio en daarbuiten wordt de waarde en relevantie van dit erfgoed voor de samenleving onderzocht.
Daarnaast verkennen de evenementen de uitdagingen van de toekomst. Het programma ‘Re:Generation Maastricht’ roept alle generaties op om samen te werken aan een beter Europa. Een boeiend en prikkelend programma, bomvol evenementen met als hoogtepunten, de Prinses Beatrixlezing op 10 december, een Europese burgertop in januari, de viering van 30 jaar euro begin februari en een afsluitend programma in mei.

De tentoonstelling in het Limburgse provinciehuis is buiten een vlucht naar het verleden dus ook een bewustwording voor de toekomst. “Het belang van de Europese samenwerking gaat over generaties heen”, aldus de gedeputeerde in het interview met L1.
“Voor jongeren is de Europese Unie iets vanzelfsprekends, maar dat is het eigenlijk niet. Je moet er constant voor blijven vechten, voor blijven inzetten.” Minister van Engelshoven ondertekent deze boodschap in een ander interview met de regionale omroep: “Het is heel mooi dat hier door de stad, provincie en universiteit werk van wordt gemaakt en naar de toekomst wordt gekeken: hoe kunnen wij dit debat over Europa nou gaande houden?”
“Het is heel mooi dat hier door de stad, provincie en universiteit werk van wordt gemaakt en naar de toekomst wordt gekeken: hoe kunnen wij dit debat over Europa nou gaande houden?’’