Afgelopen weekend kwamen Franse journalisten in meer dan 30 Europese steden bijeen met lokale collega’s om de toekomst van de journalistiek in Europa te bespreken. De discussies vonden plaats ter gelegenheid van het culturele programma van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De Nederlandse editie van dit pan-Europese evenement werd georganiseerd door Studio Europa Maastricht in samenwerking met het Institut français des Pays-Bas en het European Journalism Centre.
Net als in de andere deelnemende steden vond de discussie plaats in een authentiek café, omdat cafés symbool staan voor de aloude Europese traditie van dialoog en ontmoetingen. De organisatoren lieten zich inspireren door de Frans-Amerikaanse literatuurcriticus en essayist George Steiner, die in 2004 in een essay verklaarde: “Zolang er koffiehuizen zijn, zal het ‘idee van Europa’ inhoud hebben.”
Voor de Nederlandse editie van het evenement, getiteld “(Un)covering Europe: a Franco-Dutch perspective on the future of European journalism”, verzamelden de sprekers en een publiek van ongeveer 30 jongeren zich in het authentieke Café Charlemagne gelegen in het centrum van Maastricht. Het evenement begon met een openingswoord door Luis Vassy, de Franse ambassadeur in Nederland, gevolgd door twee discussies in duo’s onder leiding van Studio Europa’s programmamakers Annelies van Rijen en Job Zomerplaag.

Het eerste gesprek ging over de verslaggeving over Europese onderwerpen in Frankrijk en Nederland en de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee landen. Ook bespraken de Nederlandse EU-correspondent Lise Witteman en de Franse journalist van Mediapart Ludovic Lamant het belang van grensoverschrijdende samenwerkingen in onderzoeksjournalistieke projecten.
Aan het tweede panel namen de directeur van het European Journalism Centre, Lars Boering en Sylvain Bourmeau, medeoprichter en hoofdredacteur van AOC media, een Frans onafhankelijk mediakanaal, deel. Hun discussie ging over het onderwerp media-eigenaarschap en over de vraag of een nieuwe vorm van journalistiek de polarisatie tussen mediakanalen en hun lezers kan overbruggen.

Tijdens en na afloop van deze gesprekken nam het publiek deel aan de discussie. Het publiek stelde bijvoorbeeld vragen over de mogelijkheid om via de media een Europese publieke ruimte tot stand te brengen en over de transparantie, of het gebrek daaraan, van de EU-instellingen.
Na afloop van het evenement werd een lunch in Franse stijl geserveerd, waarbij zowel het publiek als de sprekers de discussie voortzetten.
Het evenement is terug te bekijken op ons Youtube-kanaal.
Photo credits: Nahomi Deltombe