Op vrijdagmiddag 3 juni 2022 geeft de Franse oud-minister van Europese Zaken Élisabeth Guigou in Maastricht de eerste Prinses Beatrix-lezing. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden zal daarbij aanwezig zijn.
Gedurende het dertigjarig jubileum van het Verdrag van Maastricht organiseert Studio Europa Maastricht diverse bijeenkomsten in samenwerking met Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht. Ter ere van de betrokkenheid van Prinses Beatrix bij het Europese integratieproces is het initiatief genomen om een lezing in het leven te roepen vernoemd naar de Prinses.
De jaarlijkse terugkerende lezing nodigt een vooraanstaande Europese persoonlijkheid uit om te reflecteren op de erfenis van het Verdrag van Maastricht en de relevantie ervan voor het hedendaagse Europa. De lezing zal dit jaar gehouden worden in de Sint Janskerk in Maastricht voor een publiek van rond de 300 genodigden. Geïnteresseerden kunnen zich daarnaast op de website van Studio Europa Maastricht aanmelden om de lezing digitaal te volgen.
Élisabeth Guigou
Élisabeth Guigou (1946) was als Franse minister van Europese Zaken nauw betrokken bij de onderhandelingen die hebben geleid tot het Verdrag van Maastricht. Daarnaast adviseerde zij president François Mitterrand in deze periode over de positionering van Frankrijk in Europa. Tijdens de lezing wordt onder meer ingegaan op de erfenis van het Verdrag van Maastricht en de stappen die nodig zijn om door middel van Europese samenwerking de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden. Aansluitend is er ruimte voor discussie met het publiek. Prinses Beatrix is aanwezig bij de lezing en spreekt na afloop met diverse betrokkenen.
Koningin Beatrix en het Verdrag van Maastricht
Op 9 december 1991, de eerste dag van de tweedaagse Eurotop in Maastricht, bood toenmalig Koningin Beatrix de Europese regeringsleiders een lunch aan op Château Neercanne. Tijdens een korte toespraak verklaarde Koningin Beatrix dat zij graag persoonlijk wilde bijdragen aan het succes van de Eurotop door te verklaren bereid te zijn haar hoofd op de Nederlandse gulden op te offeren voor een gemeenschappelijke Europese munt.
30 jaar EU
Het Verdrag van Maastricht, dat op 7 februari 1992 formeel ondertekend werd in de Limburgse hoofdstad, was het Europese antwoord op het einde van de Koude Oorlog en de vereniging van Duitsland, na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Het is één van de belangrijkste verdragen in de recente Europese geschiedenis. Samen met de Verdragen van Rome vormt het Verdrag van Maastricht het juridisch fundament van de EU. Met dit verdrag werd de Europese Unie opgericht en de basis gelegd voor de invoering van de euro.