Op 28 en 29 september organiseerde Studio Europa Maastricht een academische conferentie, 30 jaar Verdrag van Maastricht: het verleden, het heden en de toekomst van Europese integratie, met keynote-lezingen door Thomas Piketty en Paul De Grauwe. In deze blogpost kijken we naar de belangrijkste inzichten, en delen we de opnames van de keynotes en wat foto’s van de conferentie.
Over de academische conferentie
Het is drie decennia geleden dat het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Om deze mijlpaal van Europese samenwerking te gedenken, organiseerden Maastricht University en Studio Europa Maastricht een interdisciplinaire academische conferentie die ‘het verleden, het heden en de toekomst van de Europese integratie’ onderzocht. De conferentie faciliteerde constructieve, kritische gesprekken over de erfenis van het Verdrag van Maastricht; de sessies boden ruimte voor een breed scala aan onderwerpen, zoals solidariteit en identiteit, vrede, veiligheid en criminologie, sociale zaken en handel, populisme en autoritarisme, digitale innovatie en uitdagingen op het gebied van fiscale soevereiniteit. De keynote-lezingen van Thomas Piketty en Paul De Grauwe waren de hoogtepunten van de conferentie, die meer dan 50 sprekers verwelkomde.

Inzichten
De deelnemers aan de conferentie waren het erover eens dat het Verdrag van Maastricht een ambitieus plan is, dat nog grotendeels niet is uitgevoerd. Dit is voornamelijk te wijten aan de langdurige veronachtzaming van de aangeboren architectonische onvolkomenheden die het gevolg zijn van de uitbreidingsrondes en de huidige heterogeniteit tussen de landen. De algemene consensus tijdens de conferentie was dat hervormingen noodzakelijk zijn om een uniek traject uit te stippelen voor een duurzaam, rechtvaardig en welvarend Europa. Zowel de deskundigen als de deelnemers concludeerden dat de tijd rijp is om de structurele problemen aan te pakken die een bloeiend en voor alle burgers werkend Europees bouwwerk in de weg staan.
Keynote-lezing door Thomas Piketty: ‘Rising inequality and the democratisation of Europe‘
Over professor Thomas Piketty
Thomas Piketty is een professor aan ’the School for Advanced Studies in the Social Sciences (EHESS)’ en aan ’the Paris School of Economics’ & co-director van World Inequality Lab and World Inequality Database.
Keynote-lezing Paul De Grauwe: ‘The fragility of the eurozone: endemic or temporary?‘
Moderator: professor Clemens Kool
Over professor Paul De Grauwe
Professor aan de ‘London School of Economics and Political Science’ en professor emeritus aan de KU Leuven.
Wat is de grootste erfenis van het Verdrag van Maastricht?
Tijdens de conferentie vroegen we enkele aanwezigen wat volgens hen de grootste erfenis is van het Verdrag van Maastricht.
Foto’s























Programmaboekje
Download of bekijk het volledige programma hier:
Meer ontdekken
De dag voor het begin van de academische conferentie, hebben we een openbare conferentie georganiseerd genaamd ‘Euro at 20: shifting paradigms?’ met keynotes van Mathieu Segers, Joachim Bitterlich en Klaas Knot, en panelsessies met gasten als Graham Bishop, Linda Zeilina en Wiliam de Vijlder. Bekijk onze blogpost over deze conferentie en de opnames van de keynotes en sessies hier: