In de interviewreeks ‘In the picture’ op het UM-intranet zet de Universiteit Maastricht haar medewerkers in de schijnwerpers. Ter gelegenheid van Europadag 2023 interviewde Frederique Huting (Letterdesk) programmamaker en promovendus Job Zomerplaag van Studio Europa Maastricht. Fotografie door Joris Hilterman.
In the picture: Job Zomerplaag

Als programmamaker bij Studio Europa Maastricht heeft Job Zomerplaag een drukke agenda. Daarnaast is hij ook nog ijverig aan het promoveren bij Universiteit Maastricht en UNU-MERIT. De grote vraagstukken in Europa vanuit een lokaal perspectief bespreekbaar maken, is zijn grote passie. En hij is hard op weg om heel Maastricht mee te krijgen in die fascinatie.
Job groeide voor een groot deel van zijn jeugd op in Meerssen, een dorpje in de buurt van Maastricht. Na een paar jaar in verschillende Europese steden gewoond te hebben, is hij weer terug in het zuiden van ons land: “Ik heb voor mijn studie en werk veel landen mogen zien, maar Maastricht blijft wel echt een heel fijne plek”, vertelt Job. “In 2020 woonde ik in Madrid, maar door corona verhuisde ik noodgedwongen terug naar Nederland. Daar heb ik geen moment spijt van gehad, want Maastricht is een goede uitvalsbasis. Een historische stad met een diepgewortelde identiteit en cultuur die in verbinding staat met de rest van Europa én de wereld!”
Europese samenwerking aan de man brengen
Als je al eens naar een bijeenkomst van Studio Europa Maastricht of UNU-MERIT bent geweest, weet je vast wie Job is. Naast dat hij verantwoordelijk is voor de voorbereiding, staat hij tijdens de bijeenkomsten ook regelmatig op het podium. “We vinden het belangrijk om mensen bewust te maken van de rol van Europese samenwerking in ons dagelijks leven. We hebben er allemaal mee te maken, dus we kunnen ons er maar beter een beetje in verdiepen”, zegt Job. “We brengen met onze activiteiten wetenschap, beleid en samenleving samen. Dat doen we bijvoorbeeld met debatten, podcasts en tentoonstellingen: allerlei creatieve manieren om het onderwerp aan de man te brengen.”
Ook het promotieonderzoek van Job heeft een Europees haakje. “Ik richt me op de verdeling en verschuiving van verantwoordelijkheden tussen overheden, het bedrijfsleven en burgers. Dit doe ik in het kader van de verduurzaming van de economie en de samenleving. Veel van de wetgeving over dit onderwerp komt uit Europa, maar het draagvlak voor deze maatschappelijke veranderingen hangt af van de manier waarop we hier op lokaal niveau invulling aan geven.”
Europa is onderwerp van gesprek
Ieder jaar op 9 mei is het Europadag. “Als je werkt bij Studio Europa is het eigenlijk iedere dag Europadag”, lacht Job. “Het is leuk als mensen er wat meer bij stil staan, maar dat zou ook zonder zo’n dag moeten gebeuren. Maastricht is een stad waar Europa sowieso wel onderwerp van gesprek is, hoor. Door de ligging dichtbij andere Europese landen, natuurlijk. Onze stad is een kruispunt in Europa. Dat hoor je terug in de vele talen die gesproken worden binnen de universiteit, maar ook op de markt op vrijdag. Het Verdrag van Maastricht, waarmee in 1992 de Europese Unie werd opgericht, leeft ook nog steeds in de stad. Dit verdrag werd hier onderhandeld en ondertekend en leidde tot de invoering van de euro en het Europees burgerschap.”
Maastricht als thuis
Maastricht is een echte studentenstad. Jongeren uit zowel Nederland als de rest van de wereld weten de stad te vinden. “De uitdaging is dat een groot deel na de studie vaak weer vertrekt”, legt Job uit. “Dat zie ik met name bij afgestudeerden die willen werken aan Europese onderwerpen in het bedrijfsleven of binnen beleid. We moeten daarom werk maken van het creëren van “Europese” carrières in de regio en laten zien dat je voor zo’n baan niet hoeft te verhuizen. Jonge mensen brengen de creativiteit die we zo hard nodig hebben. Universiteit Maastricht doet al hard haar best door studenten te koppelen aan werkgevers in de regio. Zo leren studenten niet alleen de campus, maar ook de stad goed kennen. En als ze die leren kennen, weet ik zeker dat ze zich hier snel thuis voelen.”
Tekst: Frederique Huting (Letterdesk)
Foto: Joris Hilterman