Agenda

Between narratives and reality: The EU at the gates of a new mandate

20 juni - 21

Nabeschouwing op de verkiezingsuitslag: Wakker worden in een ander Europa

26 juni
Aankomende evenementenAfgelopen evenementen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

De toekomst van Nederland is Europees – 30 jaar na het Verdrag van Maastricht. In gesprek met Sigrid Kaag

8 maart 2022 | 13:0014:15

| Voertaal: Nederlands

De toekomst van Nederland is Europees – 30 jaar na het Verdrag van Maastricht

In gesprek met Sigrid Kaag

De Europese eenwording is gebaseerd op de beginselen van gemeenschap en solidariteit. Een gemeenschappelijke interpretatie van deze principes kan in Europa ontbreken, maar ze kunnen wel houvast bieden bij het organiseren van Europese samenwerking in tijden van crises, zoals tijdens geopolitieke spanningen, pandemieën en de klimaatcrisis.

Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag deelt dinsdag 8 maart 2022 van 13:00 tot 14:15 haar visie op de EU-koers van het onlangs aangestelde Nederlandse kabinet. Nederland wil een leidende rol spelen in een sterke en slagvaardige Europese Unie; Minister Kaag gaat in haar toespraak in op wat de belangrijkste prioriteiten zijn op het gebied van financiën en klimaat en deelt de Nederlandse visie op de EU als waardengemeenschap.

Interactief debat

Na de toespraak gaat Mathieu Segers, hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en integratie aan Maastricht University en Europa Chair bij Studio Europa Maastricht, in gesprek met de minister. Daarbij is er ruimte voor vragen vanuit het publiek.

Minister Kaag spreekt in de Sint Janskerk op het Vrijthof, het centrale plein van Maastricht. Maastricht is onlosmakelijk verbonden met Europa en de Europese integratie. Het Verdrag van Maastricht, dit jaar 30 jaar geleden ondertekend, is het oprichtingsverdrag van de EU en bezegelde het voornemen van Europeanen om een ​​collectieve identiteit te ontwikkelen.

Bezoek aan het Lives project
Na de toespraak brengt de minister een bezoek aan het project Lives (zwerfvuilvrije rivieren en beek) dat zich richt op het terugdringen van plastic afval in de Maas. Overheden in Nederland, België en Duitsland hebben de handen ineen geslagen met steun van een bijdrage uit het Interreg Euregio Maas-Rijn subsidiefonds.

Over de spreker

Sigrid Kaag (1961) is sinds januari 2022 minister van Financiën en vicepremier van Nederland. Ze is de eerste vrouwelijke minister van Financiën van het land en leider van de sociaal-liberale partij D66. Kaag was eerder minister van Buitenlandse Zaken en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Voordat ze bij de nationale politiek kwam, bekleedde ze verschillende leidinggevende functies bij de Verenigde Naties.

Over Studio Europa Maastricht

Naast fysiek bijwonen, kan de Engelstalige toespraak via een livestream worden gevolgd. Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek, opgericht in 2018 en ondersteund door de partners van het Maastricht, Working on Europe programma: Universiteit Maastricht, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht. Samen willen we Maastricht, de hoofdstad van Limburg, positioneren als ontmoetingsplaats voor burgerdialoog en debat en een kenniscentrum oprichten voor onderzoek naar Europa en Europese integratie.

Meld je aan

Gegevens

Datum:
8 maart 2022
Tijd:
13:00–14:15
Site:
https://www.aanmelder.nl/sigrid_kaag_on_the_future_of_the_netherlands_in_europe

Organisatoren

Studio Europa Maastricht
Ministerie van Financiën

Locatie

Sint Janskerk
Vrijhof 24
Maastricht, Limburg 6211LD Netherlands
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie