Agenda

MACIMIDE Annual Work Conference Program

23 september

European Cartoon Award Cartoons day

17 oktober
Aankomende evenementenAfgelopen evenementen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

(Un)covering Europe: een Frans-Nederlands perspectief op de toekomst van Europese journalistiek

5 maart 2022 | 11:0012:30

| Voertaal: English

— Disclaimer —

The event will take place in English

De vrijheid van pers en meningsuiting wordt bedreigd in Europa. De onafhankelijkheid van de media en het mediapluralisme staan ​​onder druk in lidstaten zoals Polen en Hongarije, waar wetten worden aangenomen die de activiteiten van bepaalde mediakanalen belasten. In andere lidstaten moeten journalisten voor hun leven vrezen bij het verslaan van corruptieschandalen. Tegelijkertijd ondergaan de Europese media veranderingen door nieuwe technologieën, maar ook door de polarisatie tussen media en hun lezers. Hoe ziet de toekomst van de journalistiek in Europa er dan uit?

Op 5 maart, [11.00-12.30, Café Charlemagne], organiseren het Institut français des Pays-Bas, Studio Europa Maastricht en het European Journalism Centre een gesprek met Nederlandse en Franse journalisten over de staat van de journalistiek in Europa.

De Nederlandse journalisten Lars Boering en een nog te bevestigen naam wisselen van gedachten met de Franse journalisten Sylvain Bourmeau en Ludovic Lamant. Hoe behandelen ze Europese aangelegenheden en elkaars landen voor hun respectieve media? Hoe voeden ideeën en kritische opiniestukken het publieke debat in beide landen? En kunnen nieuwe vormen van journalistiek de polarisatie tussen media en hun lezers aanpakken?

Dit evenement wordt gemodereerd door Annelies van Rijen en Job Zomerplaag,
beide programmamaker bij Studio Europa Maastricht. Er is voldoende gelegenheid voor aanwezigen om deel te nemen aan de discussie en vragen te stellen aan de sprekers.

Het zal deel uitmaken van het officiële programma dat wordt georganiseerd door de Franse Ambassade in Nederland/Institut français des Pays-Bas in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De openingswoorden worden verzorgd door de Franse ambassadeur in Nederland, Luis Vassy.

Livestream op Youtube 

Het evenement zal live worden gestream op Studio Europa’s YouTube kanaal. Bezoek ons kanaal via deze link.

Lunch en drankjes

Gratis drankjes en lunch zullen worden aangeboden aan alle bezoekers van het evenement in Café Charlemagne.

Sprekers:

  • Lars Boering is directeur van het European Journalism Centre en is al enkele jaren actief bezig met journalistiek, fotografie en kunst. Daarvoor was hij directeur van de World Press Photo Foundation en directeur van de Nederlandse Vereniging van Fotografen.
  • Ludovic Lamant is een Franse journalist die tussen 2012 en 2017 vanuit Brussel verslag deed van Europese aangelegenheden. Terug in Parijs coördineerde hij de redactionele lijn voor Mediapart over de Europese verkiezingen in 2019.
  • Sylvain Bourmeau is een Franse journalist bij Analyse, Opinion, Critique (AOC) en radiopresentator van La Suite des Idées on France Culture. Hij lanceerde in 2018 het nieuwe mediakanaal AOC en publiceerde zijn eerste boek Battonage over zijn ervaringen in de pers. Daarvoor werkte hij als co-hoofdredacteur voor de Franse krant Libération en het tijdschrift Les Inrockuptibles.
  • Een extra Nederlandse journalist zal naar verwachting binnenkort worden bevestigd.
Meld je aan

Gegevens

Datum:
5 maart 2022
Tijd:
11:00–12:30

Organisatoren

Studio Europa Maastricht
Institut français des Pays-Bas
European Journalism Centre

Locatie

Café Charlemagne
Onze Lieve Vrouweplein 24
Maastricht, Limburg 6211HE
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie