Agenda

Speech en Q&A met Eurocommissaris voor Klimaatactie ​​- Wopke Hoekstra

21 mei
Aankomende evenementenAfgelopen evenementen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

DutchCulture on Tour: panelgesprek ‘Station to station: Limburgse makers over de grens’

17 mei 2023 | 14:1515:30

| Voertaal: Nederlands

Gratis

Er wordt nog te vaak gedacht dat je als je het als kunstenaar wilt maken, je het toch in de Randstad of in het buitenland moet zoeken. Moderator Amber-Helena Reisig van Studio Europa Maastricht, zelf lokale creative, gaat in gesprek met drie succesvolle makers die juist in Limburg zijn gebleven of ernaar zijn teruggekeerd: wat drijft hen om zich juist in deze euregionale provincie te vestigen? Hoe werk je (inter)nationaal samen? Hoe houd je talent hier én hoe haal je talent hier naartoe? Beeldend kunstenaar Sanne Vaassen, culturele projectontwikkelaar Raenys Martis en danser en adviseur Jop Vermeesch zien kansen: station to station; van het Heuvelland naar de rest van het land en over de grens.

Dit panelgesprek is onderdeel van het grotere programma ‘DutchCulture on Tour x Limburgse makers’ dat op woensdag 17 mei 2023 plaatsvindt in Maastricht.

Sprekers

Raenys Martis | Culturele projectontwikkelaar (curator en initiatiefnemer, o.a. van de Heerlen Murals-projecten)

Naast zijn werk als curator en culturele projectontwikkelaar, is Raenys Martis DJ en event-organisator en werkt hij in binnen- en buitenland aan street art-interventies in de publieke ruimte. Raenys werkt samen met nationale en internationale kunstenaars aan exposities in galerieën en tal van andere kunstgerelateerde activiteiten. In zijn initiatieven, creaties en makerschap draait het om hiphop en een Do It Yourself-attitude.

@raenysmartis

Sanne Vaassen | Kunstenaar

Een centraal thema in de objecten, video’s, performances en installaties van Sanne Vaassen zijn processen van verandering en tijd. Sanne onderzoekt de vloeiende transitie van fenomenen en materie, zoals de cyclus van water, de transformatie van een boom gedurende de seizoenen, de evolutie van taal, cartografieën en nationale vlaggen. Haar werk gaat over thema’s als ecologie, geografie, geschiedenis en antropologie. Haar werk was te zien in verschillende groeps- en solotentoonstellingen, zoals Boijmans van Beuningen (Rotterdam, NL), SCHUNCK, (Heerlen, NL), SALTS (Basel, CH), Unit 1 Gallery (Londen, UK), Bonnefantenmuseum (Maastricht, NL). Daarnaast was Sanne resident aan de Jan Van Eyck Academie in 2014–2015.

sannevaassen.com

Jop Vermeesch | Cultureel ondernemer, danser, organisator en adviseur over hiphop-culture en ‘urban’-vraagstukken

Als mede-oprichter van KoolCult zet Jop zich al jaren in voor het verstevigen van de hiphop-community in Heerlen. Hij ondersteunt dansers, muzikanten en kunstenaars waar zij dat nodig hebben, via coaching, netwerking, fondswerving en advies. Naast zijn actieve rol binnen hiphop, was Jop ook matchmaker cultuur in de periode 2017-2020. Zijn streven? Een stevige visie ontwikkelen voor urban culture, zodat het kan uitgroeien tot volwaardige cultuur- en sportdiscipline.

koolcult.nl

Moderator | Amber-Helena Reisig

Amber-Helena Reisig modereert het panel vanuit haar rol als creative bij Studio Europa Maastricht. Zij is dichter en prozaïst, en staat onder contract bij Uitgeverij Prometheus voor een roman en poëziebundel. In de jaren 2013 en 2014 was zij stadsdichter van Heerlen. Haar werk werden opgenomen in diverse bloemlezingen en gepubliceerd in o.a. Das Mag en De Volkskrant. Als poetry slammer staat zij al sinds 12-jarige leeftijd op podia in Nederland, Vlaanderen en Canada, waaronder zes jaar op theaterfestival de Parade. Ze schrijft regelmatig in opdracht voor tv, radio en overheidsinstellingen. Momenteel werkt zij als content creator bij Studio Europa Maastricht, een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek.

amberhelenareisig.nl

Over dit evenement

Kom je uit of woon je in Limburg en heb je (inter)nationale culturele ambities? Of durf je daar nog niet over te dromen, omdat je niet weet wat de mogelijkheden zijn of waar je moet beginnen? Zet dan woensdag 17 mei in je agenda, want DutchCulture on Tour komt naar Maastricht om je te informeren over alle mogelijkheden!

Tijdens deze editie van DutchCulture on Tour helpen we makers en culturele organisaties uit de provincie Limburg met vragen over (inter)nationale culturele samenwerking. Ook als je focus vooral op Nederland ligt of als je net bent begonnen, is dit evenement interessant voor jou. Wat kun je bijvoorbeeld doen om je netwerk te vergroten? Welke subsidiemogelijkheden passen het best bij jouw project? En hoe vind je een partner om mee samen te werken?

DutchCultureStudio Europa Maastricht en het Citizens, Equality, Rights and Values (CERV)-programma hebben de handen ineengeslagen om onze kennis te delen, advies te geven en in gesprek te gaan met makers, festivals, culturele instellingen en cultuurmedewerkers.

Lees meer en meld je gratis aan - of kom gewoon langs

Gegevens

Datum:
17 mei 2023
Tijd:
14:15–15:30
Kosten:
Gratis
Site:
https://dutchculture.nl/en/form/dutchculture-on-tour-editie-limb

Organisatoren

Dutch Culture
Citizens, Equality, Rights and Values (CERV)-programma
Studio Europa Maastricht

Locatie

Jan van Eyck Academie
Academieplein 1
Maastricht, Limburg 6211 KM Netherlands
+ Google Maps