Agenda

Aankomende evenementenAfgelopen evenementen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Strategische dialoog over Europese universiteiten

10 mei 2023 | 08:4519:00

| Voertaal: Engels

In 2017 werd het Initiatief “Europese universiteiten” geïntroduceerd door president van Frankrijk Emmanuel Macron in een toespraak aan de Sorbonne-universiteit en gelanceerd door de Europese Commissie. Het doel van het initiatief is het tot stand brengen van een ongekende samenwerking om strategische partnerschappen voor studentenmobiliteit, onderzoek en excellentie te bevorderen en tegelijkertijd de internationale prestaties van de EU te stimuleren. Sindsdien zijn er 44 allianties gevormd, waarbij 340 instellingen voor hoger onderwijs in 31 landen betrokken zijn.

Vier jaar na de lancering van de eerste oproep zijn veel eerste generatie-Europese universiteiten de proeffase aan het afronden en beginnen ze aan een vervolgstap, terwijl andere universiteiten zich pas recent bij de familie hebben aangesloten. Deze strategische dialoog zal als voornaamste doel hebben te reflecteren op en het ter discussie stellen van wat er tot nu toe is bereikt en wat de doelen in de komende jaren zouden kunnen zijn.

Daarom nodigen het Institut français NL, Studio Europa Maastricht, de YUFE Alliance en de Universiteit Maastricht Europese universiteiten, professionals en onderzoekers op het gebied van Europees hoger onderwijs, alsmede het bredere publiek met belangstelling voor Europees hoger onderwijs uitnodigen om deel te nemen aan de Strategische dialoog over Europese universiteiten. Op 10 mei zullen de deelnemers met deskundige sprekers en facilitators nadenken en discussiëren over verwezenlijkingen, uitdagingen en toekomstige doelstellingen. Wat is nodig om meer samenwerking tussen Europese universiteiten mogelijk te maken? Hoe kunnen universiteiten Europese ambities waarmaken en tegelijkertijd sterk ingebed blijven in hun regio? Hoe kunnen de lidstaten en de Europese Commissie dit ondersteunen?

Programma

Het programma bestaat uit twee delen. Tijdens de ochtendworkshopsessies krijgen de deelnemers de kans om best practices uit te wisselen over de gemeenschappelijke uitdagingen die tijdens de proefperiode zijn vastgesteld (zie beleidsnota European Universities Association). Deze sessies zijn toegankelijk voor professionals met werkervaring op het gebied van de onderwerpen die zullen worden besproken en studenten die geïnteresseerd zijn in hoger onderwijsbeleid.

Tijdens de middagsessie worden zowel de deelnemers van de ochtendworkshops als het bredere publiek van harte uitgenodigd voor sessies over de regionale betrokkenheid van Europese universiteiten en de rol van de lidstaten en de Europese Commissie bij de ondersteuning van Europese allianties.

Voor het volledige programma, klik hier.

Aanmelden

Meld je aan voor dit programma op woensdag 10 mei. Hier kies je ook bij welke dagdelen je aanwezig wilt bij.

Meld je aan

Gegevens

Datum:
10 mei 2023
Tijd:
08:45–19:00
Site:
https://www.aanmelder.nl/europeanuniversities

Organisatoren

Studio Europa Maastricht
Institut français NL
YUFE Alliance

Locatie

MECC
Forum 100
Maastricht, Limburg 6229 GV Netherlands
+ Google Maps