Agenda

Lancering Oral History Project

september 26

Euro at 30: lessons learnt and ways forward

september 26 - 27

Rethinking European economic policy in the “E”MU

september 26

European Monetary and Fiscal Policy -What's Next?

september 27

Finance in Europe, what vision for the future?

september 27
Aankomende evenementen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Europese samenwerking in de Tweede Kamer: hoeveel macht heeft het Nederlandse parlement?

maart 8, 2021 @ 18:00 - 19:00

Europese besluitvorming vindt plaats in Brussel, maar dat betekent niet dat Den Haag daar niets over te zeggen heeft. Op maandag 8 maart (18:00 – 19:00) organiseert Studio Europa Maastricht een panelgesprek over de invloed van de Tweede Kamer op Europese besluiten.

De Nederlandse regering onderhandelt met de regeringen van andere Europese lidstaten over nieuwe Europese wetten en regels. Het is de taak van de Tweede Kamer om deze onderhandelingen te controleren door met de regering debatten te voeren, voor en tijdens de onderhandelingen. 

Waarom lijkt het vaak alsof Europese besluitvorming achter gesloten deuren plaatsvindt? Wat kan de Tweede Kamer doen om deze besluiten te controleren? En lukt dit ook? En hoe verhoudt het Nederlandse parlement zich in deze rol tot de parlementen van andere lidstaten?

Salima Belhaj (D66), onder-voorzitter van de Commissie Europese Zaken, Martijn van Helvert (CDA), buitenlandwoordvoerder en lid van de Commissie Europese Zaken en Michiel van Hulten, oud-Europarlementariër (PvdA) en nu directeur van Transparency International EU, gaan hierover met elkaar in gesprek. Het gesprek wordt gemodereerd door Marcel Bamberg.

Het gesprek is live te volgen op Youtube via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=8jmnbzXDAZ4&feature=youtu.be

 

Gegevens

Datum:
maart 8, 2021
Tijd:
18:00 - 19:00