Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.

- Dit evenement is voorbij.
Mestreech ’92: de lokale herinneringen aan het Verdrag van Maastricht als cultureel erfgoed
5 oktober 2022 | 20:00–22:00
Het Verdrag van Maastricht is een van de belangrijkste verdragen in de Europese geschiedenis. Op het hoogste niveau regelt het verdrag de betrekkingen tussen staten; maar tijdens de voorbereidingen, onderhandelingen en ondertekening in de decemberdagen van 1991, waren niet alleen Europese regeringsleiders en topambtenaren actief. Ook plaatselijke kasteleins, motoragenten en “gewoen luij” kregen te maken met dit stukje wereldgeschiedenis vlak voor hun deur.
In deze lezing zet Joep Leerssen uiteen wat het verdrag zo belangrijk maakte, en zoomt hij vervolgens in op de lokale beleving van het diplomatieke gebeuren. Hoeveel is daar, dertig jaar na dato, nog van blijven hangen in de stad die nu voorgoed de naamgever is van dat verdrag?
Joep Leerssen bracht samen met Peter Schrijen en Bart Stol op basis van interviews met betrokkenen een lokaal herinneringslandschap van het Verdrag van Maastricht in kaart. De website met het eindresultaat van “Mestreech 92”, een project van Studio Europa Maastricht, wordt tijdens de lezing gepresenteerd. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Studium Generale, Maastricht University.
AanmeldenOver de spreker
Prof. dr. Joep Leerssen
Bijzonder hoogleraar ‘Limburg en Europa’ bij FASoS, Maastricht University. De leerstoel is ingesteld door het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) met ondersteuning van Studio Europa Maastricht.