Agenda

Nabeschouwing op de verkiezingsuitslag: Wakker worden in een ander Europa

26 juni
Aankomende evenementenAfgelopen evenementen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Mestreech ’92: de lokale herinneringen aan het Verdrag van Maastricht als cultureel erfgoed

5 oktober 2022 | 20:0022:00

| Voertaal: Nederlands

Het Verdrag van Maastricht is een van de belangrijkste verdragen in de Europese geschiedenis. Op het hoogste niveau regelt het verdrag de betrekkingen tussen staten; maar tijdens de voorbereidingen, onderhandelingen en ondertekening in de decemberdagen van 1991, waren niet alleen Europese regeringsleiders en topambtenaren actief. Ook plaatselijke kasteleins, motoragenten en “gewoen luij” kregen te maken met dit stukje wereldgeschiedenis vlak voor hun deur.

In deze lezing zet Joep Leerssen uiteen wat het verdrag zo belangrijk maakte, en zoomt hij vervolgens in op de lokale beleving van het diplomatieke gebeuren. Hoeveel is daar, dertig jaar na dato, nog van blijven hangen in de stad die nu voorgoed de naamgever is van dat verdrag?

Joep Leerssen bracht samen met Peter Schrijen en Bart Stol op basis van interviews met betrokkenen een lokaal herinneringslandschap van het Verdrag van Maastricht in kaart. De website met het eindresultaat van “Mestreech 92”, een project van Studio Europa Maastricht, wordt tijdens de lezing gepresenteerd. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Studium Generale, Maastricht University.

Aanmelden

Over de spreker
Prof. dr. Joep Leerssen
Bijzonder hoogleraar ‘Limburg en Europa’ bij FASoS, Maastricht University. De leerstoel is ingesteld door het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) met ondersteuning van Studio Europa Maastricht.

Gegevens

Datum:
5 oktober 2022
Tijd:
20:00–22:00

Organisatoren

Studio Europa Maastricht
Studium Generale, Maastricht University

Locatie

Aula SBE
Tongersestraat 53
Maastricht, Limburg 6211LM Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
0031433883768
Bekijk de site van Locatie