Oral
history-
projecten

Ter ere van het dertigjarig jubileum van het Verdrag van Maastricht werkt Studio Europa Maastricht aan twee oral history-projecten.
Oral history is een vorm van geschiedschrijving op basis van interviews. Historici interviewen mensen over hun herinnering aan een specifieke gebeurtenis waarbij zij betrokken waren. Dat kunnen belangrijke politieke gebeurtenissen zijn, zoals de totstandkoming van verdragen, maar ook ervaringen uit het dagelijks leven, zoals het feestelijk versieren van een winkel of café ter ere van de Europese Top van Maastricht in 1991.
Politiek oral history-project: EU-bouwers aan het woord
Wat gebeurde er achter de gesloten deuren in het Gouvernement op negen en tien december 1991? Welke regeringsleiders domineerden de Eurotop? Hoe kwamen de deals tot stand? Wie waren de winnaars, wie de verliezers? Dit zijn enkele van de vragen waar we antwoord op zoeken in ons politieke oral history-project.
We stellen die niet alleen aan de hoge heren en dames politici en diplomaten. Maar ook aan bankiers, economen, lobbyisten, journalisten en opiniemakers. We richten ons in de eerste plaats op de Nederlandse kant van het verhaal, maar laten ook relevante actoren uit de ons omringende landen – Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – aan het woord.
Publieksproject oral history: Mestreech ’92
We verzamelen ook de verhalen van de ‘gewone’ Maastrichtenaren en Limburgers. Want alle herinneringen aan de Eurotop van 1991 en ondertekening van het verdrag in 1992, zijn cultureel erfgoed. Ook die van het grote publiek. Ze leren historici hoe een lokale gemeenschap inspeelde op een gebeurtenis van wereldbelang.
Eind 1991 kregen de Maastrichtenaren een stuk wereldgeschiedenis over de vloer. Wat is er van die dagen blijven hangen in het lokale geheugen? Wat heeft de lokale bevolking nog voor de geest staan als men daaraan terugdenkt? Dat ‘geheugenlandschap’ is met dit project in kaart gebracht aan de hand van kleine, herinnerde voorvallen.