Over dit project
Mestreech ’92: het geheugenlandschap is een project van Studio Europa Maastricht, uitgevoerd door Joep Leerssen en Peter Schrijen, gebaseerd op interviews en archiefmateriaal. Het materiaal werd verzameld en bewerkt in een Nodegoat database.
Het Verdrag van Maastricht (1992) bepaalt ons dagelijks leven als Europese burgers. Het is ook een stukje verleden van Maastricht. Om over het verdrag te onderhandelen, zakten Europese regeringen eind 1991 af naar de Limburgse hoofdstad, met ambtenaren en beveiligers, met tv-ploegen en journalisten uit tientallen landen. De inwoners werden getrakteerd op een stukje wereldgeschiedenis.
Wat is er in de lokale herinnering overgebleven van die dagen? Wat staat de plaatselijke bevolking nog voor de geest als ze eraan terugdenkt? Dit ‘geheugenlandschap’ wordt in kaart gebracht aan de hand van kleine, memorabele voorvallen. Je kunt door dat landschap wandelen op de website Mestreech ’92: een geheugenlandschap.

Mestreech ’92: het geheugenlandschap
Bezoek de websiteDeze website is ontworpen door Giliam Ganzevles. Met dank aan de informanten, aan Bart Stol en aan de medewerkers van Studio Europa Maastricht. Joep Leerssen is universitair hoofddocent ‘Limburg en Europa’ aan de Universiteit Maastricht. Peter Schrijen is voormalig communicatieadviseur van de Provincie Limburg en leverde ook als fotograaf illustratiemateriaal. Studio Europa Maastricht geeft als expertisecentrum invulling aan het Europees Erfgoedlabel dat door de Europese Commissie is toegekend aan het Verdrag van Maastricht.
Mestreech ’92 is mede tot stand gekomen dankzij de inspanningen van de Universiteit Maastricht, de Provincie Limburg, de Gemeente Maastricht en FASoS. Wilt u uw eigen herinneringen toevoegen aan dit herinneringslandschap, neem dan contact met ons op.