
Programma
Maastricht is sinds 1992 onlosmakelijk met Europa verbonden. Met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht begon een experiment, dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Dertig jaar na deze mijlpaal in de Europese geschiedenis onderzoekt Studio Europa Maastricht de uitdagingen en verworvenheden die ons hier hebben gebracht. We verkennen samen met de inwoners van Maastricht, Limburg, de Euregio en daarbuiten de waarde en relevantie van dit erfgoed voor de samenleving van vandaag de dag. En we betrekken door middel van onderzoek en het faciliteren van het publiek debat gesprekken over de toekomst van Europa. Ons programma ‘Re:Generation Maastricht’ roept alle generaties op om samen te werken aan een beter Europa. Ben jij er klaar voor om de toekomst van Europa in jouw handen te nemen? Bekijk hier onze aankomende evenementen en projecten.
Kick-off G30
1 november 2021
De G30 is een groep van 30 Maastrichtse studenten die nauw betrokken zullen zijn bij de activiteiten van Studio Europa. Ze zullen politici, beleidsmakers en opinieleiders ontmoeten die hen een overvloed aan kennis en inzichten zullen bieden en zullen deelnemen aan workshops over storytelling, het bedenken van alternatieve toekomsten en creatieve expressie. Samen werken ze toe naar een reflectie waarin ze hun ideeën voor de toekomst van Europa presenteren. Op 1 november komt de G30 voor het eerst bij elkaar en bespreken ze het programma.

Aftrap jubileumseizoen 30 jaar Verdrag van Maastricht met opening expositie
8 november 2021
De aftrap van het 30-jarig jubileumseizoen van het Verdrag van Maastricht in het Gouvernement aan de Maas. Deze kick-off omvat de opening van de expositie over het Verdrag van Maastricht, ontwikkeld door Studio Europa en haar partners en het programma ter ondersteuning van het Europees erfgoed label. Daarnaast wordt het bredere programma van het jubileumseizoen voor dertig jaar Verdrag van Maastricht gepresenteerd.

Bekendmaking finalisten Essaywedstrijd
28 december 2021
In samenwerking met het Financieele Dagblad organiseren wij een essaywedstrijd voor jongeren tot 25 jaar. Het thema dit jaar is ‘De euro, hoe verder?’. De essays gaan in op de vragen: Hoe moet de EU het bestuur van de muntunie verbeteren? Heeft de euro toekomst? Het FD publiceert de drie beste essays eind 2021.
G30 ontmoeting met de Franse Ambassadeur Luis Vassy
14 januari 2022
Op de eerste dag van de burgerpanels ontmoeten de studenten van het G30-initiatief de Franse ambassadeur in Nederland, de heer Luis Vassy. Samen bespreken ze de deelname van jongeren aan de conferentie over de toekomst van Europa.
Opname Café Europa podcast
14 januari 2022
Opname van Café Europa, een bekende podcast in Nederland die zich richt op Europese actualiteit en Europese integratie. In deze aflevering wordt de (on)zin van de Conferentie over de Toekomst van Europa, evenals de onderwerpen van de burgerpanels: migratie in de EU en EU in de wereld, besproken met de Belgische auteur David van Reybrouck.

Webserie over de Conferentie over de Toekomst van Europa
februari 2021
Een serie van 6 video’s met uitleg over de conferentie over de toekomst van Europa. De YouTube-video’s onderzoeken de relevantie van de conferentie voor Maastricht, Limburg en Europa. Sprekers zijn onder meer de burgemeester van Maastricht, een provinciale minister, de rector magnificus van de Universiteit Maastricht en Europa-leerstoelhoogleraar Mathieu Segers.
The Sound of Economics podcast over 30 jaar EMU in samenwerking met Bruegel
02-02-2022
De podcast serie The Sound of Economics van Bruegel heeft 20k maandelijkse luisteraars en betreft vooral een luisterpubliek bestaande uit beleidsmakers, journalisten en het bedrijfsleven. In deze speciale aflevering gaat Bruegel directeur Maria Demertzis in gesprek met hoogleraar Mathieu Segers en hoogleraar Amy Verdun over het ontstaan van de EMU in 1992, de financiële crisis in 2008 en COVID en de toekomst van Europese economische integratie.
Lancering van het Grote Europa Doeboek
7 februari 2022
In samenwerking met het Historisch Nieuwsblad verscheen het online magazine ‘Europa komt samen: Het Verdrag van Maastricht in 1992’. Deze Europa-special is omgetoverd tot een interactieve kinderspecial die als lesmodule kan worden gebruikt. Dit Grote Europa Doeboek is vanaf 7 februari beschikbaar in het Nederlands, Duits, Frans en Engels.
30 Jaar Verdrag van Maastricht en Europa: in gesprek met Frans Timmermans
7 februari 2022
Ter gelegenheid van het jubileum van de ondertekening van het Verdrag van Maastricht spreekt uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, over de erfenis van het Verdrag van Maastricht en 30 jaar Europese integratie. Wat is er bereikt? Welke ambities blijven onvervuld? Hoe kunnen we oude idealen koppelen aan nieuwe ideeën om een intergenerationele dialoog tot stand te brengen? Begeleid door journalist Eveline van Rijswijk gaat Timmermans in gesprek met jongeren uit de Euregio om tot antwoorden op deze vragen te komen.

Café Europa-podcast met Frans Timmermans
08-02-2022
In deze aflevering van de podcast, met Frans Timmermans als gast, wordt er uitgebreid stilgestaan bij het jubileum van het Verdrag van Maastricht en de ambities van de Europese Commissie voor het nieuwe jaar.
Expats X Migrants, straattentoonstelling over vooroordelen t.o.v. migratie
7 tot 20 februari
In de week dat Maastricht het burgerpanel verwelkomt, hangen er in verschillende bushokjes van Maastricht portretten uit het project Expats x Migrants. Dit fotoproject is een initiatief van fotograaf Tetsturo Myazaki, onderzoekers aan de UM en de Diversity Office van de universiteit. Met de tekst “Expat of Migrant, wie zie jij en waarom?” worden voorbijgangers uitgedaagd om stil te staan bij de impliciete vooroordelen van deze woorden.
Cartoon Kubus in Maastricht
10-13 februari 2022
De kubus toont op spectaculaire wijze de genomineerde cartoons van de European Cartoon Award 2021. De prijs, opgericht door Studio Europa en European Press Prize, erkent moed en kwaliteit op het gebied van cartoons en bevordert de conversatie over het onderwerp Europa.

Conferentie over de Toekomst van Europa, Europees Burgerpanel
11-13 februari 2022
European Institute of Public Administration (EIPA) en Studio EuropaMaastricht van Maastricht University (SEM) zijn door de Europese instellingen geselecteerd om expertise en ondersteuning te bieden aan een pan-Europese burgertop die zal worden georganiseerd als onderdeel van de Conferentie over de Toekomst van Europa. Naast Maastricht vinden er burgerpanels plaats in Dublin, Florence en Warschau.
EU in de wereld en migratie in beeld
De Maastricht-panels worden een platform voor dialoog over de onderwerpen EU in de wereld en migratie. Tweehonderd willekeurig geselecteerde deelnemers krijgen de kans om op verschillende locaties met elkaar in gesprek te gaan.

Europees Jeugdparlement in Rotterdam
11-13 februari 2022
Gelijktijdig aan de Europese burgertop vindt er in Rotterdam de 22ste nationale conferentie van het Europese Jeugdparlement plaats. Meer dan 100 jongeren uit heel Europa reizen af naar Rotterdam om met elkaar in gesprek te gaan over het centrale thema: “30 Years and Counting: On the Past and Future of the European Union”. Studio Europa Maastricht is betrokken als inhoudelijke hoofdpartner en ondersteunt en adviseert bij de organisatie van de conferentie. UM-wetenschappers zullen deelnemen aan de conferentie als experts en daarnaast wordt er een panelgesprek met regionale en nationale politici georganiseerd waarin de erfenis en betekenis van het Verdrag van Maastricht wordt besproken.
Debat over de toekomst en vrijheid van de pers in Europa
5 maart 2022
Als onderdeel van het culturele programma van het Franse EU-voorzitterschap vindt er vanuit Maastricht een ontmoeting tussen een vooraanstaande Nederlandse en Franse journalist plaats. Samen reflecteren zij op de toekomst en vrijheid van de pers in Europa. Ook zullen zij in gesprek gaan met studenten uit de Euregio die het publiek zullen vormen. Het gesprek zal in een authentiek Maastrichts café plaatsvinden, aangezien cafés bruisende plekken zijn waar de stad samenkomt om met elkaar in gesprek en debat te gaan.
RELAY-conferentie: The Missing Puzzle Piece: reconciling labour migration and the European social model
24 maart 2022
Postdoctoraal onderzoeker Clare Fenwick, verbonden aan Studio Europa Maastricht, organiseert een online evenement over arbeidsmigratie in Europa. Sprekers en publiek uit de wetenschappen, lokale, regionale en Europese overheidsinstellingen, belangenorganisaties en de journalistiek komen in verschillende sessies samen om ideeën uit te wisselen over de regelgeving over, en realiteit van, arbeidsmigratie en migranten in de EU en in hoeverre deze in lijn zijn met ideeën over een Europees sociaal model en de beginselen van de Europese sociale markteconomie. De interactieve sessies hebben als doel tot beleidsadviezen te komen voor de Europese Commissie.
Koningsdag – Muntslag speciale Verdrag van Maastricht-herdenkingsmunt
27 april 2022
Ter gelegenheid van het jubileumjaar wordt op de route van Koningsdag een speciale Verdrag van Maastricht-herdenkingsmunt geslagen op aanvraag van de partners van Maastricht Working on Europe.
Creathon
11 – 13 mei 2022
Elk jaar organiseren de Europese Metropool Lille (MEL) en het Frans-Nederlands Netwerk (RFN), een operator van de Franse Ambassade in Nederland, gevestigd aan de Universiteit van Lille, een creathon. Dit evenement in de stijl van een snelkookpan richt zich op het ontwikkelen van innovatieve ondernemersprojecten en duurzame banden tussen Lille Metropole, België en Nederland. Het thema van deze editie is circulaire economie in grensregio’s.

Workplace Europe: circular economies without borders
13 mei 2022
Als onderdeel van het créathon-programma organiseert Studio Europa Maastricht op 13 mei een evenement waarbij de deelnemers van de créathon in gesprek gaan met ondernemers, beleidsmakers, maatschappelijke organisatie en actieve burgers die zich inzetten voor de ontwikkeling van een circulaire economie in de grensregio. De uitwisseling van kennis en kunde staat tijdens dit evenement centraal met specifiek ook aandacht voor het belang van een Europese aanpak op dit thema.
Prinses Beatrix lezing
3 juni 2022
Prinses Beatrix, voormalig koningin der Nederlanden, heeft ons de eer gegeven haar naam te schenken aan een jaarlijkse lezing die een vooraanstaande Europese persoonlijkheid uitnodigt om een toespraak te houden die gewijd is aan een beoordeling van de erfenis van het Verdrag van Maastricht en de relevantie ervan voor het hedendaagse Europa. De eerste lezing wordt gegeven door mevrouw Elisabeth Guigou, voormalig minister van Europese Zaken onder de Franse president François Mitterand.

Schets van Europa over de Euro
september 2022
De videoserie Schets van Europa neemt de dialoog over Europa mee naar de openbare ruimte. Een tot nadenken stemmende cartoon van de bekende Limburgse kunstenaar Joep Bertrams, tentoongesteld in de straat, is het startpunt voor discussies over een centraal thema in de evenementen en projecten van Studio Europa Maastricht. De aflevering van februari staat in het teken van Euro at 30.

Euro at 20: shifting paradigms?
26 september 2022
In 1992 kwamen de Europese leiders in Maastricht overeen om de Europese Monetaire Unie te lanceren. 30 jaar later is het tijd om de balans op te maken en na te denken: hoe zit het met het kader van de eurozone, zoals ontworpen in de jaren ’80 en ’90, blijft deze relevant na de financiële schuldencrisis, Brexit, de pandemie en klimaatverandering? Eminente sprekers bespreken hoe we de puntjes op de i kunnen zetten om een Europese Monetaire Unie te creëren die het algemeen welzijn van de burgers in heel Europa beschermt en welvaart en welzijn voor toekomstige generaties garandeert.
Op 26 en 27 september brengt Maastricht kritische denkers, beleidsmakers, onderzoekers, journalisten en geïnteresseerde burgers samen voor een gestructureerd debat rond drie grote thema’s.

Sessie 1: Rethinking European economic policy in the “E”MU
26 september 2022
Deze sessie zal zich richten op de rol van het herstelfonds bij de transformatie van de Europese economieën. O.a. professor Benedicta Marzinotto zullen de veerkracht van nationale economieën bespreken als bouwstenen van de euro en het stimuleren van Europa’s prioriteiten op sleutelgebieden zoals klimaat, digitalisering en sociale markteconomie.

Sessie 2: European Monetary and Fiscal Policy -What’s Next?
26 september 2022
Deze sessie zal zich richten op recente ontwikkelingen in het begrotings- en monetair beleid van de EU. De heer Rolf Strauch (hoofdeconoom bij het Europees Stabiliteitsmechanisme), mevrouw Maria Demertzis (adjunct-directeur bij Bruegel) en professor Erik Jones zullen nadenken over de gevolgen van de huidige omstandigheden voor de regels die zijn vastgelegd in het Verdrag van Maastricht, het instrumentarium van de ECB en de rol van de ECB in meer algemene termen (verdragsmandaten).

Sessie 3: Finance in Europe, what vision for the future?
26 september 2022
Deze sessie staat in het teken van het “Europa van de banken” en gaat meer specifiek over de rol van banken en de financiële sector in de totstandkoming en de evolutie van de EMU. De heer Klaas Knot (President van De Nederlandsche Bank) en de heer William de Vijlder (hoofdeconoom bij BNP Paribas) staan stil bij de verantwoordelijkheid van banken bij het overwinnen van crises, alsook hun invloed bij het ontwerpen van institutionele kaders voor de EMU.

Mestreech ’92 tentoonstelling
Oktober 2022
We verzamelen de verhalen van ‘gewone’ inwoners van Maastricht en Limburg – want alle herinneringen aan de Europese Top van 1991 en de ondertekening van het verdrag in 1992 zijn cultureel erfgoed, ook die van het grote publiek. Ze laten zien hoe een lokale gemeenschap reageerde op een evenement van mondiaal belang. Het onderzoeksproject wordt geleid door prof.dr. Joep Leerssen, Bijzondere Leerstoel Limburg en Europa.

Lancering Oral History project
December 2022
Het oral history project (OHP) richt zich op herinneringen van onder meer politici aan de (Nederlandse) Europese politiek voor, tijdens en na de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht. De erfgoedstaf van Studio Europa interviewde belangrijke politieke spelers ten tijde van de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1991/1992. In februari wordt de digitale database met de eerste interviews gepresenteerd.
